Estetisk vision blir verklighet

Hantverkarna har lämnat lokalerna och lärarna har gått hem. Till höstterminen kliver den gamla skolstaden Katrineholm fram med en riksrekryterande gymnasieutbildning som ligger i tiden.

19 juni 2016 15:00

För många av oss levs en del av livet på nätet, där vi hela tiden möter reklamanimationerna, symbolen som visas när vi startar våra telefoner och andra typer av digital kommunikation. Samma typ av teknik används i allt större utsträckning inom industrin och medicinsk forskning.

Det är med andra ord med sikte på framtiden som Katrineholms kommun och Duveholmsgymnasiets estetiska program startar spetsutbildningen i animation och visualisering.

Vägen fram till utbildningsstart i höst har varit lång och lite krokig. Hösten 2014 fick skolan nej av Skolverket till ansökan om att dra i gång utbildningen. Men efter gymnasiets omtag med ansökan gjorde Skolverket i mars förra året en kovändning och gav grönt ljus till spetsutbildningen. Det innebar visserligen att Duveholmsgymnasiet fick vänta ett år extra med starten, men å andra sidan har personalen haft gott om tid att förbereda sig.

Att utbildningen är riksrekryterande innebär att motsvarande utbildningar inte finns på många platser i landet. Detta märks också bland de sökande som inte bara kommer från Katrineholm utan också från kommuner i närområdet.

När höstterminen börjar ska 17 elever bli pionjärer på animations- och visualiseringsinriktningen. Utbildningen har 22 platser, men skolans företrädare är glada över intresset för den helt nya inriktningen.

När KK hälsar på i estetiska programmets korridor har eleverna redan varit på grönbete i några dagar, medan lärarna är inne på sista timmarna av tjänstgöring innan ledigheten hägrar.

Lasse Halvarsson, lärare på estetiska programmet, ser mer än nöjd ut. Han berömmer eleverna, städare och vaktmästare som har stått ut under byggprocessen när lokalerna har anpassats. Han själv och kollegerna har arbetat hårt för att forma lokalerna och utbildningen så som de har önskat.

– Vi har varit ett gäng som verkligen har jobbat för att ro detta i hamn.

Det som brukade vara mörkrummet är nu en modern arbetsplats för många elever. En annan sal kan skärmas av med vikvägg och har blivit en stor och flexibel studielokal för många eller färre elever. I fredags gjordes byggstädningen och all teknik, som animationsstationerna, ska vara installerad strax före skolstart. Dessutom väntar en trevlig överraskning i lokalerna för eleverna i höst. Det är förresten inte enbart eleverna på den nya inriktningen som kommer att ha glädje av ny utrustning, utan den kan nyttjas av alla esteter.

Vad betyder den nya spetsutbildningen för Katrineholm som skolstad?

– Vi har alltid ett antal elever som söker andra utbildningar, i andra kommuner. Nu har vi några som åker åt andra hållet. Det tycker jag är kul, säger Lasse Halvarsson.

Under vägen fram till utbildningsstart har samarbetet med Mälardalens högskola fördjupats. Detta samarbete var en förutsättning för att få tillstånd att starta utbildningen, som liksom det övriga estetiska programmet är högskoleförberedande. Lasse Halvarsson konstaterar att estetiska programmet lockar färre sökande på många håll.

– Det svajar. Men här har vi fullt även på estetik och media.

När bild- och formgivningsinriktningen på utbildningen lades ner för tre år sedan tog Duveholmsgymnasiet beslutet att blicka in i framtiden i stället för att ge upp. Där fanns en möjlighet att satsa på den utbildning som nu startas, och som kan lägga grunden till jobb inom allt från bilindustrin till kommunikationsområdet.

– Jag är så otroligt peppad, säger Lasse Halvarsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Wising