Mikaela siktar på deckartronen

Hon sa upp sig från en fast tjänst på TV4 för att få skriva den kriminalroman hon hade i huvudet. Nu siktar Mikaela Bley, uppvuxen i Nyköping, på att bli Sveriges nästa deckardrottning.

21 april 2015 10:42

Ellen Tamm är kriminalreporter, singel, jobbar hårt och har lite svårt att hantera sina känslor. När tillvaron blir alltför svår drabbas hon av panikångest.

– Jag gillar Ellen jättemycket. Hon är smart, nyfiken och duktig på jobbet, men hon har svårt att knyta an till andra människor och är drabbad av en stor sorg som hon inte har bearbetat, säger Mikaela Bley.

Det låter nästan som om hon talar om en riktig person, men Ellen är den påhittade huvudpersonen i Mikaelas debutroman "Lycke". Arbetsplatsen (TV4) har de gemensamt, och Mikaela konstaterar att det finns drag av henne själv i Ellen.

– Vi är lika gamla och tänker ungefär likadant, men hon har varit med om helt andra saker än jag.

Både Ellen och handlingen i "Lycke" fanns redan i Mikaelas huvud när hon för tre år sedan sa upp sig från jobbet som inköpare på TV4 för att få tid och ro att skriva.

– Jag kände att historien var så stark att den skulle hålla för en bok. Många sa att det var helt galet att säga upp sig från ett fast jobb, men andra tyckte att jag är modig.

Redan från början bestämde sig Mikaela för att sikta högt och hennes mejl avslutas med den kaxiga meningen "In the running towards becoming Sweden's Next Top Crime Writer" (på språng mot att bli Sverige nästa deckardrottning).

– Det där la jag till när jag sa upp mig. Jag behövde sätta upp ett mål för mig själv; det är inte lätt att skriva en bok, förklarar Mikaela.

Men under de två år hon skrivit på boken har självförtroendet ändå pendlat rejält, berättar hon.

– Ena dagen har jag drabbats av hybris och tyckt att skrivandet går jättebra. Nästa dag har jag varit alldeles nere och känt att "det här kommer aldrig att funka".

Det roligaste – och svåraste – har varit att få ihop själva deckarpusslet.

– Jag hade ju historien klar redan från början, men det gällde att portionera ut ledtrådarna på ett bra sätt och få till en struktur som funkar. Det är nästan en matematisk uppgift att få ihop det.

Även om åren på tv lärt henne en hel del om dramaturgi gjorde hon många nybörjarmisstag.

– Jag har gått på skrivarkurser och fått lära mig mycket om hur man bygger upp en historia och hittar rätt berättarperspektiv. Det har blivit en hel del omstuvningar i texten, berättar Mikaela som gärna skriver under småtimmarna när resten av familjen sover.

Mikaela Bley är uppvuxen i Nyköping och gick i Bryngelstorpsskolan och på Borgis innan familjen flyttade till Stockholm när hon var 15 år. Men farmor bor kvar i stan och familjen har sommarställe på Fredön inne i Marsviken.

Mikaelas romanfigur Ellen har också anknytning till Sörmland och är uppväxt på slottet Örelo.

– Vi hyrde ett sommarställe vid Åkerö när jag var liten och miljöerna i boken är hämtade därifrån, berättar Mikaela.

Hon skrev på sin deckare i två år innan hon skickade iväg den till fem olika förlag – och fick napp direkt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kattis Streberg