Därför skissas nu på ett lokalt integrationsprojekt med planerad start i september.
Syftet med insatsen är att stärka de unga deltagarnas fysiska och psykiska hälsa och samtidigt fördjupa deras pågående integration i samhället – med hjälp av naturen.
I skog och mark finns rika möjligheter till ett aktivt friluftsliv som infödda svenskar ofta tar för given. Men så är inte självklart fallet bland unga flyktingar från länder som Afghanistan, Somalia och Irak.
De kommer ofta till Sverige med en föreställning om att naturen är en miljö att hålla sig borta från; en hotfull plats där det kan finnas farliga djur, minor nedgrävda i marken och beväpnade grupper som vill göra illa.
Idén med projektet är att i stället visa upp den svenska naturen som en lustfylld plats för rekreation och friluftsliv, och som en viktig del av Sverige som ska värnas och respekteras.
Avsikten är att ge de ungdomar som deltar ett positivt förhållningssätt till att röra sig i naturen, lära sig att se dess variationer men också förstå den ur kulturella och historiska perspektiv.
Målgruppen för projektet är inskriven vid boendet Ung integration och medlemmar av Ensamkommandes förbund i Vingåker.
Tanken är att samla ett tiotal unga flyktingar – minst ett par tjejer – som tillsammans med projektledarskapet får genomföra olika aktiviteter och utbildningar i naturen.
Framför allt är det närmiljöer i Vingåker, Sörmland och Mälardalen som ska utforskas på olika sätt. Som avslutning förbereds en längre fjällresa i slutet av sommaren 2018.
Ännu är inte finansieringen löst. Kommunen har därför ansökt om lejonparten av kostnaden, 250000 kronor, ur de utvecklingsmedel till integrationsinsatser som länsstyrelsen har att fördela.