Stefans roll i kulisserna – bokar världsartister: "En utmaning"

Stefan Eriksson, från Valla, lägger sina sömnlösa nätter på att koordinera ett fullmatat schema för att underhålla fansen från Europas alla hörn. "Det krävs att man är vaken dygnet runt. Det blir väl två till tre timmar sömn. Men det är ju bara en vecka", säger han.

Vallasonen Stefan Eriksson har en stor roll under Eurovison-veckan, där Marcus och Martinus kommer representera Sverige i Malmö.

Vallasonen Stefan Eriksson har en stor roll under Eurovison-veckan, där Marcus och Martinus kommer representera Sverige i Malmö.

Foto: Claudio Bresciani/TT / Privat

Valla2024-05-07 19:29

Nyheten i korthet

  • Stefan Eriksson från Valla koordinerar underhållningen till Eurovision song contest utekvällar i Malmö, och jobbar nästan dygnet runt. Han har varit involverad i Melodifestivalen sedan 2006 och Eurovision 2013 och 2016.
  • Eriksson har haft svårt att få svenska artister att tacka ja till att uppträda under Eurovision-veckan, medan utländska artister har varit mer villiga.
  • Eriksson menar att evenemanget ska "förena människor". Säkerheten runt evenemangen är hög och mycket polis är på plats, berättar han.

Stefan Eriksson, född och uppvuxen i Valla, är med i projektgruppen i Malmö stad för att boka artister till de officiella utekvällarna för Eurovision song contest under veckan. Stefan Eriksson har arbetat i olika roller med Melodifestivalen sedan 2006 och med Eurovision 2013 och 2016.

– Jag har nog aldrig haft så mycket som i år. Nu är det varje dag och varje kväll. Det är jätteroligt. Det är som att leva i en dröm den här veckan. Så roligt är det. Det är ju min största passion att kunna vara en del av insidan av evenemanget, säger Eriksson.

Han förklarar det omfattande arbetet som krävs för att organisera ett storslaget evenemang som Eurovision song contest. Det är allt från att ta emot artisterna som landar på Kastrup flygplats till att se till att det finns artister som uppträder på alla scener runt om i Malmö inför Eurovision song contest.

undefined
Katrineholmarna Karina Przeradowska och Michael Karlsson reser årligen runt i Europa för att stötta den svenska vinnaren i ESC. Denna gång är de med i projektgruppen och tar hand om artisterna på nätterna. "De ser till att artisterna är på scenen och när de ska göra soundcheck", berättar Stefan Eriksson. (Arkivbild från 2020).

– Det är ett minutschema varje dag. Vi har värdskap för artisterna som landar under dagarna och så har vi artister som står på scenen på kvällarna och nätterna. Vi försöker ha nattliga avstämningar runt klockan tre på natten. Då går vi igenom nästa dag: "Vad har vi då? Vad måste vi göra? Har någonting förändrats?" Jag försöker ta en dag i taget, hålla huvudet kallt och försöka vara lösningsorienterad, säger Stefan Eriksson.

Men trots hans ansträngningar har han stött på stort motstånd när det gäller att locka svenska artister till Eurovision-scenen. 

– Det har varit en utmaning eftersom de flesta svenska artister, som jag har frågat, har valt att tacka nej, erkänner Eriksson och fortsätter:

– Det har varit jättesvårt att få ihop svenska artister. Vi har säkert frågat ett 25-tal som har tackat nej.

När det gäller de utländska artisterna från bland annat Danmark, Serbien, Ungern, Schweiz och Österrike har processen varit smidigare.

undefined
Jovan Radomir, från Katrineholm, har tidigare arbetat med Eurovision Song Contest. Denna gång har han bland annat varit med att boka in de serbiska artisterna, som kommer att uppträda på tisdagskvällen.

Varför tror du att så många har tackat nej till det här?

– Jag tror att det beror på att det har varit mycket i media om säkerheten i Malmö. Då har folk nog gjort sina egna bedömningar. Det är klart att man har blandat in andra saker än musik i det här perspektivet. Det har gjort att artisterna har gjort sina val. Det är lite så det här Eurovision-året har sett ut.

Stefan Eriksson berättar att säkerhetsnivån är hög runt omkring evenemangen i Malmö den här veckan.

– Säkerhetsläget är jättehögt vilket innebär utmaningar för alla, inklusive besökare. Det är väldigt mycket kontroller och scanning av grejer in på området och de är stenhårda med det. Men det känns som att alla har förståelse för det. Det viktiga är att säkerheten uppstår och hittills är allt väldigt tryggt för oss. Man tar det här på största allvar. Det är jättemycket poliser på plats i Malmö. Det märks tydligt att det är ett jättehäftigt och stort evenemang.

undefined
Stefan Eriksson har flera uppdrag. Dels jobbar han för Malmö stad och bokar in artister till utekvällarna. Dels bevakar han ESC åt ATG:s mediebolag. "Jag följer alla repetitioner, presskonferenser och kollar in vilka som jag tror går vidare till semifinalerna", berättar han.
undefined
Vinnarduon Marcus & Martinus med segerstatyetten Sångfågeln kommer representera Sverige i Eurovision song contest i Malmö.

Även om säkerheten är en prioritet för arrangörerna handlar det om en musiktävling. "Det här är ju ett evenemang som ska förena människor", menar Eriksson. Trots de politiska spänningarna är fokuset att skapa en positiv och kärleksfull atmosfär för deltagarna och fansen.

– Eurovision-känslan byggs upp mer och mer. Det flygs ju in fler och fler artister och fans för varje dag. Det märks att intresset trappas upp. Vi hade också en jättestor och trevlig invigningsceremoni i veckan.

Schlager-Stefan tippar:

"Sveriges chanser är små tyvärr. Vi är bortskämda med att ha varit favorittippade de senaste åren. Det är vi absolut inte i år. Vi spås en bit ner i resultatlistan. Nu pratar man om Kroatien, Schweiz, Holland till viss del och Ukraina finns med i snacket. Men det är inget konstigt. Historiskt sett är det inte många länder som har vunnit två år i rad. Oftast hamnar värdlandets bidrag i skymundan. Det är inget oväntat", säger Stefan Eriksson.

Placering: "Utanför topp tio. 13-14 plats."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!