"Lärt mig innebörden av att bli psykiskt misshandlad"

Han har blivit tilldelad stora Journalistpriset i kategorin "Årets avslöjande” för sitt arbete med dokumentären ”Fallet Kevin”, samt Guldspaden för "Experimenten” om kirurgen Paolo Macchiariani. Nu är Johannes Hallbom högaktuell med serien ”Stalker” om Skelleftebon Felix Åkerlund som i flera år blev trakasserad av ett anonymt telefonnummer.

Johannes Hallbom är högaktuell med dokumentärfilmsserien ”Stalker” om Skelleftebon Felix Åkerlund som i flera år blev trakasserad av ett anonymt telefonnummer.

Johannes Hallbom är högaktuell med dokumentärfilmsserien ”Stalker” om Skelleftebon Felix Åkerlund som i flera år blev trakasserad av ett anonymt telefonnummer.

Foto: svt

TV2023-11-11 08:48

Det börjar med att Felix får oskyldiga sms utan egentlig substans: ”Du såg bra ut på krogen i kväll”. Från början kommer det ett meddelande i veckan. Sedan eskalerar det till att bli rena hot och osannolika uppdiktade historier. Det är 072 288 73 09 som sprider rykten om honom till hans vänner, arbetskollegor och kända kvinnor runt om i Sverige. 

(OBS! Om du inte har sett SVT-serien ”Stalker” så avslöjas i slutet av denna text vem som är stalkern.)

undefined
Varje år utsätts cirka 100 000 personer för stalkning i Sverige.

Dokumentärfilmsserien ”Stalker” berättar om ett livsöde som liknar ett manus till en psykologisk thriller. Men tyvärr var det Felix vardag och verklighet i fyra år.

undefined
Den psykiska terrorn pågår under lång tid. Nu har Felix Åkerlunds livsöde blivit en serie ”Stalker” i tre delar i SVT.

Producenten bakom serien, Johannes Hallbom, berättar att allt började med att han gjorde efterforskningar kring fenomenet "stalkning”.

– Jag blev chockad när jag såg siffror på hur många i Sverige som blir drabbade – över 100 000 personer varje år. Samtidigt som det enligt forskningen förmodligen är ännu fler om man tar med sociala medier. För brottet olaga förföljelse döms bara 100 personer per år, så det fanns en stor avgrund mellan 100 000 och 100 personer. Jag ville förstå hur det är att bli ”stalkad" och hitta ett fall som kunde gestalta hur det är att utsättas för "stalkning” och göra det till en större fråga.

undefined
”Jag skulle vilja rekommendera alla som blir utsatta för ”stalking” att direkt prata med sin familj och vänner om det”, säger Johannes Hallbom producent.

Hur hittade du just Felix Åkerlund?

– Jag såg Felix namn i en färsk dom som föll i augusti 2022. Min första känsla var; ”Oj, här finns ett otroligt livsöde”. Samtidigt såg jag en artikel i Norran om samma fall. Oftast när jag stöter på en sådan artikel är risken stor att jag bara bläddrar vidare, men här fanns det något mer. Det Felix blev utsatt för visade sig ju också vara ett fruktansvärt livsöde. 

undefined
Johannes Hallbom är högaktuell med dokumentärfilmsserien ”Stalker” om Skelleftebon Felix Åkerlund som i flera år blev trakasserad av ett anonymt telefonnummer.

Felix blev utsatt för ”stalkning” i fyra år och höll det för sig själv. Du har under många timmar intervjuat honom. Varför tror du att han höll allt för sig själv?

– Jag tror det finns flera svar på det. Han är kanske inte känd för att prata känslor. I det här fallet tror jag också att när det börjar att bli allvarligare anklagelser mot honom så blir det pinsamt. Jag skulle vilja rekommendera alla som blir utsatta för ”stalkning” att direkt prata med sin familj och vänner om det. När det börjar att spåra ur så blir det svårare. I Felix fall handlar det också om att han blir rädd för att hans nära ska bli utsatta. Eftersom det även blir eskalerande hot mot dem.  I arbetet med ”Stalker” har jag lärt mig mer om innebörden av att bli psykiskt misshandlad.

undefined
Felix blev utsatt för stalkning i fyra år men höll det för sig själv.

I sista avsnittet får tittaren veta att den som ligger bakom alla sms är den personen som Felix tror är hans bästa vän. ”Vännen” har manipulerat honom på ett utstuderat sätt.

Vad har ”vännen” att säga angående sitt agerande? 

– Vi har erbjudit henne att vara med. Men hon ville inte och avböjde att kommentera. 

Varför tror du att hon gjorde detta mot honom?

– Jag kan bara spekulera. Felix teori är att hon ville stänga ute resten av världen för honom, så att det till slut bara skulle vara hon kvar. Att det var ett utstuderat sätt att kontrollera honom. 

undefined
Ur dokumentärfilmsserien ”Stalker”. Från redaktionen ”Dokument inifrån” SVT.

Den psykiska terrorn, som sker genom sms till Felix och personer både i och utanför hans vänskapskrets pågår under lång tid. Hoten eskalerar och hans ”vän”, som är personen som skickar alla sms, arrangerande en sönderslagen lägenhet och säger att hon blivit utsatt för övergrepp av de som ligger bakom 072 288 73 09. Hon lurar även Felix, i de sms:en hon skickar från sitt anonyma SIM-kort, att de är ett gäng som ligger bakom numret och att de blir fler och fler som ska förstöra hans liv.

Efter händelsen där ”vännen” säger att hon blivit utsatt för övergrepp, av de som ligger bakom alla sms, vill Felix att de ska gå till polisen. Vilket hon går med på. När de väl är framme på polisstationen ångrar hon sig. Hon vill inte anmäla det övergrepp hon säger sig varit utsatt för. Men hon sitter kvar bredvid Felix när han gör sin anmälan, mot den terror som det anonyma numret utsätter honom för.

undefined
Ur dokumentärfilmsserien ”Stalker”. Från redaktionen ”Dokument inifrån” SVT.

Dokumentären beskriver hur Felix upplever att poliserna, en man och en kvinna, fnissar åt honom när han försöker göra sin anmälan.

Du har pratat både med poliserna och hört Felix återge det bemötande han fick. Vad är din slutsats? 

– När han berättar vad han vill anmäla säger han att poliskvinnan börjar fnissa. Hon diskuterar med sin kollega. Enligt Felix säger sedan båda två att de upplever det Felix berättar för otroligt för att vara sant. De säger att det låter som ett triangeldrama, och verkar ointresserade av att ta trakasserierna mot honom på allvar. Vilket man även ser i hans anmälan, där det framgår att de inte ens har tittat i hans telefon.

De tjejer som fått sms, med lögner om att Felix skickat nakenbilder på dem, hur har deras reaktion varit när de förstått att det är Felix som är offret och inte den som skickat dessa påståenden?

– Många av de jag kontaktat är tjejer som inte vet vem Felix är. När jag ringde dem så fick jag förklara mig genom att säga; ”En gång fick du ett sms från ett nummer om att en Felix skulle skickat nakenbilder på dig”. När jag sedan berättat hur allt hänger ihop och att det är Felix som är offret blev många chockade. ”Men, gud jag som ringt och skällt ut honom”, sade flera. Vilket var precis det som den här personen bakom numret ville åstadkomma. 

undefined
Nu har Felix Åkerlunds (på bild) livsöde blivit en serie ”Stalker” i tre delar i SVT. I Felix fall handlar det också om att han blir rädd för att hans nära ska bli utsatta, säger producenten bakom dokumentärfilmsserien Johannes Hallbom.

Felix arbetar inom försvaret på F21 i Luleå. Hans chefer, som även de fått ta emot sms med ryktesspridning om Felix, har avböjt att medverka. En av hans kollegor från F21 är dock med i filmen. Hur var det att få folk att medverka?

– Det har varit svårt att få folk att ställa upp. Därför är jag extremt tacksam till de som är med. Kollegan från F21 är en av de som ville hjälpa till. Han blev filmad i sitt hem i arbetskostym och utan att visa sitt ansikte.

Du har ställt frågan till många om att medverka i serien, de flesta har avböjt. Vad tror du att det beror på?

– Det handlar om att det här är obehagligt. Tankar som: ”om jag berättar eller visar mig så kanske det är jag som blir stalkad”, eller ”kommer jag att bli ett offer nu?” blir för jobbiga och skrämmande. För det här är obehagligt. Jag tror ju själv att om man är med så köper man sig en form av skydd. Om någon av dessa skulle bli utsatta så skulle vi på min redaktion självklart göra allt vi kan för att hjälpa dem.

undefined
Felix Åkerlund beskriver i ”Stalker” hur poliserna, en man och en kvinna, fnissar åt honom när han försöker göra sin anmälan och återge den sms-terror han blivit utsatt för de senaste åren. De vill inte ens titta i hans telefon där hundratals hotfulla sms finns.

Felix fick se "Stalker” före den sändes i SVT. Vad var hans reaktion?

– Felix och hans fru såg den tillsammans med mig. Det var mycket känslor, mycket lättnad och tacksamhet. Jag som satt i samma rum kände att han var väldigt nervös om hur detta skulle bli. Han har ju tagit ett beslut om att kasta sig ut och berätta. Men det kändes som om han var väldigt nöjd.

undefined
Felix Åkerlund och andra personer utsattes för anonyma trakasserier under lång tid.

Hur har tittarnas reaktioner varit?

Jag är så glad över reaktionerna som Felix fått. Trots den fällande domen som hon fick så har han egentligen inte fått upprättelse förrän nu. Det här har levt kvar, ryktena och lögnerna som spreds. Jag kommer också från en liten stad där snacket snabbt sprids, så jag vet hur det är. Nu är det folk som ringer till honom och berättar att de också fått obehagliga meddelanden om honom och bett om ursäkt för att de trodde att de var sanna.

Vad har varit ditt mål med dokumentärfilmsserien?

– Mitt mål var att få visa vad Felix fått leva med i så många år. Jag hade i första bildrutan viljan att inte direkt berätta vem det var som låg bakom trakasserierna. Utan mer ge en skildring om vad en stalker kan åstadkomma. Vad ”stalkning” kan ha för påverkan hos en stabil person, med bra jobb och en fin familj. Felix blev lurad och totalt nedbruten, och jag vill att man som tittare ska förstå och uppleva hur han blev lurad och hur det känns.

undefined
”Stalker” är en serie i SVT som utspelar sig i Skellefteå.
Fakta

2011 valde man att se "stalkning" som ett fridsbrott i Sverige. Medan man i andra länder ser det som ett våldsbrott.

Brottet olaga förföljelse infördes i syfte att höja straffnivån för upprepade kränkningar mot en och samma person. Johannes Hallbom menar att man bör diskutera om Sverige, likt andra länder, skulle börja klassa "stalkning" som ett våldsbrott. Det skulle i så fall ändra straffvärdet.

”Stalker” kan ses på svtplay.se

Lördagen 11 november publicerar Norran en intervju med Felix Åkerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!