Diamond Dogs gör comeback med fullspäckad dubbel-LP

Sex år efter pressmeddelandet om bandets upplösning återvänder rockgruppen Diamond Dogs med ett storslaget albumformat från en svunnen tid. Den 21 januari 2022 släpper gruppen "Slap bang blue rendezvous", ett fullängdsalbum i LP-form med 24 rykande färska låtar.

Diamond Dogs är tillbaka med ett av sina mest grandiosa skivsläpp någonsin. "Slap bang blue rendezvous" innehåller 24 låtar och släpps som dubbel-LP.

Diamond Dogs är tillbaka med ett av sina mest grandiosa skivsläpp någonsin. "Slap bang blue rendezvous" innehåller 24 låtar och släpps som dubbel-LP.

Foto: Pelle Mannerud

Rock2022-01-04 19:49

– När vi nu gör comeback på riktigt så gör vi det med besked, säger Sören "Sulo" Karlsson, sångare och frontfigur för Diamond Dogs.

Bandets senaste skiva från 2019 innehöll bara fem nyinspelade låtar – resten var covers av låtar av den amerikanska artisten Sam Cooke. Den nya skivan är inte bara längre, den innehåller enbart orginallåtar.

undefined
Diamond Dogs är tillbaka med ett av sina mest grandiosa skivsläpp någonsin. "Slap bang blue rendezvous" innehåller 24 låtar och släpps som dubbel-LP.

– Det har varit lite av en barndomsdröm att få släppa en riktig dubbelvinyl, säger "Sulo", och förklarar att en av anledningarna till att skivsläppet sker mycket senare än vad man först planerat är att världens samlade vinylskivefabriker är inte vad de en gång var. Många artister har skrivit musik under pandemin och väntetiderna till vinylpressarna är långa.

Men hur kommer det sig att det internationellt rosade bandet plötsligt lade ner 2015 och lika plötsligt gör comeback sex år senare? Sören "Sulo" Karlsson berättar att nedläggningen av bandet hade att göra med saxofonisten Mats "Magic" Gunnarssons tragiska bortgång i en drunkningsolycka 2014.

– Mats hade varit med oss i 10-15 år. Han var en av mina bästa polare och vi hade turnerat ihop länge. När vi för första gången åkte ut på turné utan honom så kändes det helt enkelt inte bra. Jag minns när jag skulle presentera bandet och kom till den punkt när jag brukade introducera honom... Det kändes fel, och då gick vi ut med ett pressmeddelande och sade att vi lägger ner bandet, säger "Sulo".

undefined
Sören "Sulo" Karlsson från Katrineholm är Diamond Dogs sångare och frontfigur.

Under de sex år som gått sedan det där pressmeddelandet har bandet hittat tillbaka till skaparglädjen, och "Sulo" säger att man vänt tillbaka till sina musikaliska rötter. Man har slagit följe med producenten Tomas Skogsberg – "Sveriges svar på Rick Rubin" – och skapat sitt kanske mest storslagna album hittills. 

Dubbel-LP:n kommer att släppas i flera olika färgformat, och "Magic" Gunnarsson syns tydligt med sin saxofon och änglavingar på ett moln i omslagets övre kant. "Sulo" berättar att man hade hoppats på att albumets release den 21 januari skulle falla under en tid utan restriktioner, och planen är att spela live både i Sverige och internationellt.

– Vi fick nyligen en helt enastående recension från England, och det smäller högt då det inte är så många rock n roll-band kvar längre i en ålder som saknar rullator, säger "Sulo".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!