Material till en hel revy var färdigt. Ensemblen hade lämnat startgroparna och börjat repetera och premiären var planerad till oktober när det blev alltmer tydligt att coronarestriktionerna för publik skulle bestå hela hösten.
– I Ungdomsrevyn är vi så många att det bara hade kunnat vara runt tio i publiken. Då kändes det som att det inte var någon idé att köra, säger Lena Sirrewius som stöttar Katrineholms ungdomsrevy med regi.
Vi träffas i Inferno i Katrineholm. Här har ungdomsrevyn sitt högkvarter, där de spånar idéer, repeterar, skapar musik och skriver texter. På plats finns aktörer, musiker, manusförfattare och kompositörer, producent och regissör. De berättar hur de vägrade att deppa ihop på grund av de grusade planerna. I stället fick de en idé.
– Vi kom på att vi skulle göra en film för att hålla ihop gänget och ta vara på glädjen, berättar Daniel Karlsson, producent.
När frågan om vad filmen handlar om kommer upp börjar alla prata i munnen på varandra. Det är nämligen inte helt lätt att förklara.
Den enkla vägen att gå hade varit att filma framföranden av de planerade sång- och dansnumren och spela upp sketcherna framför en kamera. I stället gör ungdomsrevyn en mockumentär, en fiktiv dokumentär.
– Vi försöker skapa en realitykänsla, säger Daniel Karlsson.
– Vi gör en film om att göra en film om en revy som inte blev av för att vi inte kunde göra en revy, säger Arvid Ström.
Mockumentären krävde ett nytt manus och dessutom nyskriven musik. Den är komponerad av Oskar Modig, och ska förmedla en sorts musikalkänsla.
Många av aktörerna spelar sig själva i filmen, med ibland är de olika karaktärer som är med i en revy.
– Vi driver med oss själva och hur vi själva reagerar på pandemin, säger Arvid Ström.
Men det är allvar också. Totalt medverkar 30 personer. Och hittills har det inte gått en dag utan att någon varit hemma med symptom, säger Daniel Karlsson, som håller hårt på att alla ska kunna vara trygga under arbetet.
Att göra en film har varit utvecklande för ungdomsrevyn.
– Vi har lärt oss att det blir mycket bättre om vi samarbetar över de olika grupperna. Tidigare har skådisar, dansare, sångare och musiker repeterat var för sig, säger Linnea Forsberg.
– Humorn kommer att ändras, tidigare har vi haft en särskild "revyhumor", nu kommer vi att skriva mer som man pratar och göra mer skämt för unga, säger Arvid Ström.
Filmen beräknas ha premiär runt årsskiftet.