‒Vi behöver göra många olika insatser för att trygga vår kompetensförsörjning, säger Johan Söderberg (S), bildningsnämndens ordförande.
Han konstaterar att det inom skolan råder brist inom de flesta lärarkategorier, från förskollärare till gymnasielärare. Att erbjuda studenter en anställning under utbildningstiden är ett sätt att försöka råda bot på denna situation.
Därför erbjuder Katrineholms kommun nu fyra platser för studenter vid Mälardalens högskola, som utbildar sig till lärare i förskoleklass och grundskollärare i årskurs 1–3. Förutom Katrineholm deltar flera andra kommuner, bland dem Eskilstuna och Trosa.
Upplägget innebär att studenterna får arbeta 50 procent och samtidigt studera på 75 procent. För att kunna genomföra utbildningen måste studenterna både bli antagna av högskolan och anställda av någon av kommunerna.
‒Det blir ett ansökningsförfarande i båda ändarna, så att man även som arbetsgivare ska känna att det här är en person som man tycker är lämplig, säger Johan Söderberg.
Sammanlagt finns det 25 platser på utbildningen, varav Katrineholms kommun alltså har förklarat sig beredd att anställa fyra studenter.
Utbildningen löper över drygt nio terminer, men för att korta utbildningstiden ska studenterna plugga även över sommaren. Det förklarar Pia Lindberg, akademichef vid Mälardalens högskola.
Många jobbar i dag inom skolan utan att vara behöriga lärare. En utbildning av det här slaget är en chans för dem att kunna bli behöriga samtidigt som de fortsätter att arbeta.
‒Det är förstås så att det informeras om det här och att om man som till exempel rektor ser att det här är en person som vi har haft inne som vikarie och är bra, då kan man uppmuntra dem att söka, säger Johan Söderberg.
Däremot finns det inget krav på att de som söker redan ska ha arbetet inom skolan, och utbildningen kan också vara ett sätt för människor som vill byta yrkesbana.
Pia Lindberg vid Mälardalens högskola tycker att det är roligt att Katrineholms kommun deltar och påpekar att Katrineholm är en av de kommuner som erbjuder flest anställningar. Eskilstuna och Västerås, som är betydligt större kommuner, har vikt fem platser åt studenter vid högskolan.
Johan Söderberg ser utbildningen som ett bland flera sätt att lösa kompetensförsörjningen i skolorna.
‒Vi jobbar på många olika sätt, i rekryteringssammanhang och med olika sätt att få nuvarande anställda att vara kvar, säger han.