Bonden Klara Olsson i Vrena om importerat kött: "Butikerna måste efterfråga svenskt kött"

Söder om Vrena, vid Hallbosjön, kämpar köttdjursbonden Klara Olsson på gården Rottninge. Hon ser att betet tar slut och torkar under fötterna på hennes 175 nötkreatur. Hon är kritisk till handlarnas ord om att köttet inte räcker. – De måste ju efterfråga det först, säger hon.

Klara Olsson, 30, är köttbonde utanför Vrena. Hon vill att så många butiker som möjligt ska skippa det importerade köttet. – Utomlands kan de ge antibiotika lite hur som helst och behandla djuren lite hur de vill, säger hon.

Klara Olsson, 30, är köttbonde utanför Vrena. Hon vill att så många butiker som möjligt ska skippa det importerade köttet. – Utomlands kan de ge antibiotika lite hur som helst och behandla djuren lite hur de vill, säger hon.

Foto:

Övrigt2018-03-19 04:04
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klara Olsson är den fjärde generationen som driver gården Rottninge. Hon skördar allt hon kommer åt. Gräs som ska bli ensilage och därmed foder till djuren i vinter. Såvida inte torkan fortsätter – då behöver det användas tidigare än så, och då får gården problem:

– Då saknas det ännu mer inför vintern, säger hon.

Hon flyttar runt djuren för att ge dem mat, hittar gräsplättar som hon stängslar in och låter djuren beta på nya ställen. Men alla tidigare betesplatser är gula och inget nytt växer upp. Läget är, minst sagt, illa.

Hon är kritisk till att butiker över huvud taget tar in importerat kött.

– Det är väldigt tråkigt att det säljs så mycket jättebilligt utländskt kött som har producerats på ett sätt som inte är tillåtet i det här landet. Här har vi stränga regler för antibiotikaanvändning och all hantering. Djuren ska ha det bra.

Vissa handlare säger att det svenska köttet inte räcker till. Hur ser du på det?

– Det har de alltid sagt. Men så länge de levererar ett billigare alternativ så kommer ju många köpa det. Om de tar in mer svenskt, kommer vi producera mer svenskt. Men den processen måste börja någonstans. Då kan man inte säga att det inte finns - man måste ju efterfråga det.

Hur tänker du kring prislappsfrågan, att alla inte har råd med svenskt kött?

– Det är en prioritetsfråga. Jag har själv levt på låg lön länge och valt bort annat för att kunna köpa svenskt.