Revy
"Revyeriet"
Regi: Hans Qviström
Koreografi: Cia Ronach
Medverkande: Gustav Karlsson, Cissie Brunosson, Linda Råsberg, Niklas Linder, Pontus Kinnander, Cia Ronach, Naima Bergenheim, Maria Axelsson, Simon Kvarnhem, Alma Enroth, Linnéa Forsberg, Arvid Ström och Johanna Dahlberg.
Musiker: Thomas Ronach (klaviatur/kapellmästare), Olle Ronach (slagverk), Fabian Ronach (gitarr) och Simon Engvall (bas).
Scen: Safiren, Katrineholm.
Under åren 1992 till 2002 kunde tv-tittarna följa dramat ombord på en Finlandsbåt i SVT:s långkörare Rederiet. När Katrineholmsrevyn bjuder passagerarna på kryssning med "Revyeriet" finns alla väsentliga delar med; bussresan från Katrineholm till Stadsgården, dansgolvet, kaptenen med sin besättning och så givetvis bardisken. Publiken får höra att det inte finns några livbåtar. Och det är tur, för den här föreställningen vill man inte missa.
Årets Katrineholmsrevy är träffsäker, rolig, fartfylld, vass och rykande aktuell. Besparingarna inom sjukvården och faktumet att 700 anställda ska bort häcklas i numret "Vård på ackord" (text: Arvid Ström), en hysterisk akt med en inhyrd doktor från Läkare helt utan gränser vars behandling av en palliativ patient effektiviserar självaste döden. Frågans allvar fångas sedan upp i Niklas Linders ”Kullbergskas korridorer”, en stämningsfull hymn för all drabbad personal och alla drabbade patienter.
Att nöjeslokalen Safiren påminner om en sliten färja som sett sina bästa dagar ger passande inramning. Den gungande känslan som inleds av högtalarnas utrop på finlandssvensk brytning förstärks av lokalens ingrodda heltäckningsmatta där en och annan spya landat, möbler vi såg första gången redan på 1980-talet och persika som accentfärg i inredningsdetaljer.
I sketchen ”Vad händer i Katrineholm (med omnejd)” (text: Åkersbergarevyn, E. Virta, R. Muhr, bearbetning Katrineholmsrevyn), förkroppsligar skådespelarna fördumningen i sociala mediers kommentarsfält. Vitklädda och fastfrusna i olika positioner fäller de sina yttranden om vita skåpbilar, som rop på hjälp i den bottenlösa ordbrunn som i dag förverkligas av digitala plattformar. Genialt, enkelt och brutalt om mänsklig enfald.
Den som hänger med i Katrineholms-Kurirens nyhetsrapportering känner igen mycket och många från spalterna. Gestaltningarna är klädsamt överdrivna. I numret "Muta och kör" (text: Niklas Linder) kopplas kommissarie Bäck, kommunpolisen Ted Bäck, in för att utreda mutanklagelserna i samband med Truckmeet på Lövåsen. Kommundirektör Sari Eriksson samt mark- och exploateringschef Marie Bergeås förhörs om gratisbiljetter av kommissarie Bäck innan samhällsbyggnadschefen Magnus Runesson flaxar in på scenen i stålmannendräkt. Han vill hellre ta selfies och göra uppgifter till kapseljakten "Luca, where are you?" än att bli förhörd.
Järvenskolans rektor Magdalena Norin och ansvariga för bygget av den nya skolan häcklas i "Jag å Fabbe nere på skolgår'n" (text: Niklas Linder). Att ett uppehållsrum för eleverna glömdes bort vid bygget blir en svidande känga.
Inte ens lokaltidningen klarar sig undan ett tjuvnyp. I Cissie Brunossons numera klassiska inslag "Breaking news" (text: Cissie Brunosson, Pontus Kinnander) rapporteras att tidningens satsning på nostalgi ska utökas och att gamla resultat helt ska ersätta sportbevakningen. Bortsett från detta är inslaget tämligen trist och utan den energi och nerv som kastar ankar i närapå alla andra nummer. En helt annan glöd har rapporteringen från frukostbordet i "Nyhetens behag". Här tecknas konturerna av ett familjetrauma titulerat sport. Det är olidligt, men underhållande.
Till de svagare korten hör även "Intresseklubben antecknar", som levererar i enlighet med sin titel. Utan lokala inslag framstår en allmängiltig sketch om ett äldre uttryck som ren utfyllnad.
Numret "Föreläsningsexperten" (text: Cissie Brunosson, Hans Qviström) står utan lokal koppling men charmar alla i publikhavet som någonsin fått uppgiften att hålla ett föredrag. Här samsas igenkänning och bh-blottning, där akten hade klarat sig bra även utan det senare. Men revypubliken är härdad. Scenerna med onaniskämt, bögskämt och anspelningar på gruppsex må få bänkgrannen att rodna och tappa hakan, men de levereras både balanserat och humoristiskt.
Mia Skäringers klassiska rollfigur "Tabita", en vårdarbetande hobbytatuerare som gillar att festa, har numera två systrar i Katrineholm. Det tackar vi numret "I afton dans för" (text: Cissie Brunosson, Hans Qviström, arr: Thomas Ronach). För trots att revyn har sina stjärnor räds man inte att lyfta fram nykomlingar och ge dem ordentligt med plats. I år imponeras vi av de nya skådespelarna Maria Axelsson och Linnéa Forsberg, som levererar humoristisk ordkonst och skarpsynt svammel.
Katrineholmsrevyn vore inte mycket till revy utan sina imponerande musiker och dansare. I många år har eldsjälarna Thomas och Cia Ronach lett orkester respektive dansare. På senare år har sönerna Olle och Fabian Ronach tagit plats i orkestern tillsammans med basisten Simon Engvall, alla med den äran. Årets danstrupp har förstärkts med flera nykomlingar och består förutom av mångåriga proffsen Cia Ronach och Johanna Dahlberg av Naima Bergenheim, Alma Enroth och Simon Kvarnhem. Att en kille numera finns i danstruppen är efterlängtat. Nykomlingen Simon Kvarnhem, vars utstrålning är i klass med irländska stjärnskådespelaren Cillian Murphys, är en talang att hålla ögonen på i framtiden, både som sångare och dansare.
Revyns överlevnad hänger på stjärnorna tillika eldsjälarna; sångerskan Linda Råsberg, skådisarna Cissie Brunosson, Pontus Kinnander, Gustav Karlsson och Niklas Linder. Brunosson, Kinnander och Linder har dessutom skrivit de flesta av årets nummer. Linder, som alltid briljerar med sina sångtexter, slår i "Revyeriet" något som måste vara rekord i briljanta texter som prickar rätt, där "Nån annans problem", är kronan på verket.
Katrineholm behöver sin revy – en djärv föreställning som speglar samhället. Och att gänget år efter år orkar hålla igång förtjänar en hyllning i sig. Det enda vi egentligen har att önska i stort är att samhället även kunde speglas i ensemblens representation. Och att Jukka och Fimpen öppnar karaokebar i stan.