Familjärt på Villa Sandhem – vardagsrum för fullvuxna

Restaurangen Villa Sandhem är en institution i Katrineholms restaurangliv och är något av ett vattenhål för sina många medelålders stamgäster som gillar öl, en köttbit och att hänga med goda vänner.

Förrätten gratinerad getost med rödbeta och valnötter , 74 kronor.

Förrätten gratinerad getost med rödbeta och valnötter , 74 kronor.

Foto: Krogpatrullen

Recension2022-09-23 15:59
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Villa Sandhem är inhyst i en gul trävilla strax utanför själva stadskärnan. Allt verkar ganska oldschool och väldigt familjärt. Till exempel har etablissemanget ingen hemsida där man kan botanisera i menyerna inför sitt besök – Villa Sandhem kommunicerar med gästerna via sin Facebook-sida eller i personliga möten.

undefined
Restaurangen Villa Sandhem är inrymd i bottenvåningen på en träkåk strax utanför Katrineholms stadskärna.

Inredningen för tankarna snarare till "Fawlty Towers" än en trendig bistro eller lounge. Men stämningen är varm och bemötandet personligt och vänligt. Det känns fint att bänka sig vid ett av borden som har rutiga dukar och tillräckligt långa avstånd mellan sig att man att man kan prata utan att sällskapen vid borden intill hör vartenda ord. 

Menyn är kort och rätterna byts ut kontinuerligt efter säsong och tillgång på råvaror. Priserna är i mellanklassen.  

undefined
Lammytterfilé med potatiskaka och kantarellsås, 300 kronor. på Villa Sandhem i Katrineholm.

Många restauranger arbetar i dag med fasta smakmenyer eller mellanrätter som kan delas mellan gästerna vid bordet. På Villa Sandhem är det dock det klassiska konceptet förrätt, varmrätt och dessert som gäller. 

Vi i vårt sällskap är hungriga och ger oss i kast med att beställa förrätter. Medan vi väntar tar vi in varsin öl. Villa Sandhem har cirka 70 sorter att välja på. Vi väljer alla varsin flaska med den tjeckiska etiketten Bernard, för 75 kronor

undefined
Villa Sandhem har ett stort ölsortiment.

Förrätterna kommer in. Gratinerad chevrè med rödbeta och valnöt (74 kronor) är en riktig pjäs med en rejäl skiva getost och en lika rejäl skiva rödbeta. Det är vad det är. 

Ört- och vitlöksbröd med tsatsiki, 50 kronor är en god och fräsch aptitretare. Lufttorkad skinka med parmesan oliv och krutonger, 75 kronor erbjuder en generös hög med skinka och riktigt goda oliver, men de torra krutongerna hade vi kunnat vara utan. 

undefined
Förrätten Krämig räkröra med rostat bröd kostar 75 kronor på Villa Sandhem.

Rätten krämig räkröra med rostat bröd är däremot ett fynd för 75 kronor, lite som en toast Skagen där man själv får välja hur mycket bröd och röra man vill ha i varje tugga. 

Vi konstaterar dock att köket inte spillt särskilt mycket krut på entrérätterna. Men hur är det med varmrätterna? Jo, här är ambitionsnivån betydligt högre. 

undefined
Alla restauranger tycks ha röding på menyn, så också Villa Sandhem, som serverar den brynt med sellerimos och regnbågsrom, 295 kronor.

I stort sett alla restauranger i Krogpatrullen har besökt de senaste åren har haft röding på menyn. Mycket riktigt, vi hittar den även hos Villa Sandhem, som serverar den brynt med sellerimos och regnbågsrom för 295 kronor. Det är riktigt gott! Sellerimoset, rommen och fisken har sällskap av sparris och fina morötter, kanske är det kvällens bästa rätt. 

Det är höst och då känns det klockrent med hjort på menyn. Här kommer den ihop med cognacspepparsås och grillad sötpotatis för 310 kronor. Hjorten är visserligen aningen seg med smakar gott ihop med såsen som är en fullträff – krämig och rund i smaken men med ett tydligt sting av peppar. Tillbehöret grillad sötpotatis är rustikt presenterat i tjocka skivor och smakar inte alls som den sönderfriterade sötpotatisstrimlor man brukar få på hamburgerhaken. 

Vi testar även lammytterfilé med potatiskaka och kantarellsås för 300 kronor. Det smakar precis som det låter, ungefär som en bättre söndagsmiddag hos mormor där potatiskakan dessvärre har råkat bli lite stabbig. 

undefined
"Ett badkar med bea!" utbrast en i sällskapet när hen fick sin kalvytterfilé md pommes och bearnaise, 290 kronor.

Den fjärde huvudrätten vi testar får dock alla vid bordet på gott humör. Det är kalvytterfilé med frästa vannameiräkor, pommes och bearnaise, 290 kronor. Vad räkorna har på tallriken att göra får oss förvisso att fundera lite, men bearnaisesåsen väcker vår entusiasm. Den är inte bara smakrik, härligt gul och grönprickig av smulade dragonblad, utan också generöst serverad i en stor vit skål med en välbekant form.

– Ett badkar med bea! utbrister en i sällskapet.

undefined
Desserten bourbon- och valnötsparfait med kolasås, 80 kronor blev ett riktigt god avslut på middagen.

När vi tuggat in oss de rejält tilltagna varmrätterna finns inte mycket plats kvar i magarna för dessert. Vi bestämmer oss ändå för att testa det som låter godast på menyn: Veckans panacotta med frukt, bär och grädde, 72 kronor, är en liten krämig sak med smak av choklad och kaffe och som känns len och fin i munnen. Bourbon- och valnötsparfait med kolasås, 80 kronor, visar sig ändå vara flera strån vassare när vi grävt fram den under alla myntablad som lagts på som dekoration. Lagom kall och krämig och med ett rejält bett av bourbon och sötsalt kola. Mums. 

När vi lämnar Villa Sandhem är vi rejält mätta, men känner vi att vi gärna skulle hänga här med vänner och bekanta, testa fler ölsorter och så klart dippa lite pommes i den goda "bean". 

Villa Sandhem

Maten: 3 av 5

Service: 3 av 5

Miljö/Stämning: 4 av 5