När vi tar plats i uteserveringen 110 år efter att den byggdes är det försommar och fredagskväll. Det är så gott som fullsatt, vårt sällskap får sista bordet av en trevlig och uppmärksam servitör.
Stämningen är hög. Sorlet överröstar stadsljuden och tågen som passerar strax nedanför. Publiken är väldigt blandad. Här är arbetskamrater som firar in sommaren med AW, unga kompisgäng som laddar för en festkväll och familjer som äter fredagsmiddag.
Det är varmt, så vi tänker starta med en läskande drink. Men någon egentlig drinklista finns inte. I stället frågar servitören vad vi är sugna på, och kokar ihop något utifrån det. In kommer immiga glas med fantasifulla dekorationer och färger. Och ja, för 115 kronor vardera blir vi läskade, och får tillfälle att skratta vid minnet av yngre dagars häxblandningar.
En titt i menyn visar att det här är en krog där man kan få sig ett skrovmål för en mindre peng. Rätterna är förhållandevis få och presenteras utan krusiduller. Nötkött, potatis i olika former och emulsioner i form av majonnäs, aioli och bea dominerar utbudet. De vegetariska alternativen som erbjuds bygger på köttliknande substitut och halloumiost. Det är oldschool, helt enkelt.
Mitt bland allt kött hittar man Moules frites, blåmusslor kokta i vitt vin, vitlök och chili. Här serveras de i en gräddig, lite het sås tillsammans med grillat bröd och aioli som för- eller huvudrätt och har blivit något av Enjoys paradrätt.
Vi börjar med vitköksbröd och aioli (59 kronor) och de populära musslorna som förrätt (89 kronor), som vi delar på hela sällskapet. Det är generösa portioner och opretentiöst upplagt, men allt smakar gott.
Till huvudrätt vill en av oss ha mera musslor, som då kommer i stora drivor och kombineras med pommes frites (165 kronor). Som dryck rekommenderas en ipa på fat (81 kronor). En bra kombo.
I övrigt beställer vi en cheeseburgare (99 kronor) med pommes frites av sötpotatis och riven parmesan till (49 kronor). Som dipsås behåller vi aiolin från förrätten. Till detta dricks en ljus lager på fat (69 kronor). Det behövs verkligen något att skölja ner denna rätt med eftersom den visar sig vara ganska torr och färglös. Cheeseburgaren smakar mest ketchup och inlagd gurka – någon form av grönt hade kunnat lyfta hela anrättningen, inte minst visuellt.
En tredje i sällskapet beställer in ryggbiff och potatisgratäng (199 kronor) och får in och en biff stor som ett smärre dasslock. På tallriken finns även en liten trevlig och fräsch tomatsallad, rödvinssås och en pyts med bea. Strax kommer servitören också in med en rejäl laddning potatisgratäng i en skål.
Köttbiten är perfekt stekt – medium rare efter vår beställning – och smälter i munnen. Storleken ger visserligen klimatångest, med biffen är skamlöst god. Vinlistan är kort och vi väljer husets röda på glas, Art de France, en blandning av druvorna merlot och syrah (80 kronor) till biffen. Gott!
Vi trivs på uteserveringen och sitter kvar en stund och beställer så småningom in ett par desserter att dela på: vaniljglass med chokladsås (49 kronor), snyggt upplagd i ett coupe-glas, samt chokladbrownie med vispgrädde (99), en mastig skapelse lagom för tre. Enkelt och på gränsen till oambitiöst, men samtidigt generöst. Kaffe finns inte på menyn, men vår snälla och glada servitör trollar ändå fram en kopp, som aldrig hamnar på notan.
Dessvärre blev det lite matsvinn från vårt sällskap denna kväll, portionerna på Enjoy är väl tilltagna. Men vi hade mysigt i kvällssolen och tröstar oss med att vi har cyklat till restaurangen, som bokstavligen ligger mitt i stan.
Enjoy Bar & Mat är kanske inte förstahandsvalet för finsmakaren, den som älskar växtbaserad mat eller har vin som ett stort intresse.
I stället är Enjoy den perfekta krogen för folk som gillar god mat i stora lass utan lull-lull, men inte vill spendera en förmögenhet. Ett populärt ställe för folk i alla åldrar som kan komma som de är.
Det är med andra ord osnobbigt, sympatiskt och trevligt, och när notan kommer blir den en ordentlig överraskning – åt det lägre hållet.
Hela restaurangbesöket känns lite som en återträff med 00-talet, även prisnivån.