Det luktar hemtrevligt av vedrök när vi närmar oss Pappa Ninmari på Vasavägen i Katrineholm en regnig lördagkväll i oktober. Här finns en vedeldad pizzaugn, vilket gör att våra förväntningar på krogens pizzor är höga. Men, vi ska även testa Pappa Ninmaris övriga utbud, så när vi bänkat oss i stoppade möbler runt vårt bord, ger vi oss i kast med att granska den digra menyn.
Pappa Ninmari är en medelhavsinspirerad restaurang med tonvikt på det italienska. Här finns ett stort urval pizzor, grillade spett, hamburgare, pasta och sallader.
Det finns några vegetariska alternativ, men hos Pappa Ninmari råder alltjämt en tydlig köttnorm.
Dryckeslistan är också omfattande, med cocktails, flera röda och vita italienska viner, bubbel och ett rejält utbud av öl. Restaurangen serverar även shots, kaffedrinkar och ren starksprit, men har även gott om alkoholfria alternativ.
Vårt hungriga gäng beslutar sig för att ta in en charkbricka (194 kronor) och en tapas/meza-bricka (194 kronor) att dela på fem personer. Till det väljer vi ölet Krusovice på fat (74 kronor) alkoholfri öl (59 kronor), Cola (32 kronor), ett glas alkoholfritt rödvin (59 kronor) och ett glas ekologiskt rött vin (99 kronor).
Den glada och uppmärksamma personalen levererar snabbt vår beställning. Dessvärre serveras vinerna för varmt, men de båda förrättsbrickorna är fyllda med medelhavsmat i form av salami och skinka som smälter i munnen och generöst med oliver som smakar gott. Allt är dessutom trevligt upplagt.
Med den akuta hungern stillad kan vi i lugn och ro botanisera i menyns huvudrätter.
Två pizzor bockar vi av: Den smakrika och vitlöksdoftande "Tonno e gamberi" med tonfisk och räkor (145 kronor) och "Burrata" (149 kronor) med lufttorkad skinka, tomater och en hel boll av krämig burrata – frisk och gräddig och perfekt gräddad. Pizzorna är Pappa Ninmaris säkra kort.
Sämre är det med den kolgrillade hamburgaren med krispig bacon (169 kronor) som lät så god på beskrivningen "gjorda på svenskt kött av högrev och entrecotekappa".
Rätten, som serveras med pommes, choronsås och sallad såg också angenäm ut på tallriken, men själva burgaren var stabbig, hård och kompakt och lämnades knappt halväten.
Utöver pizzorna är marinerade och kolgrillade spett och hela köttbitar något av Pappa Ninmaris specialitet. Här får gästen själv komponera sin rätt, utöver kött (finns även lax) i olika prisklasser (från 189 till 289 kronor) får man välja mellan tillbehören pommes, bulgur och stenungsbakad småpotatis samt såserna bea, choronsås, rödvinssås och tzatsiki.
Vi testar kycklingfiléspett med bea och stenugnsbakad potatis (189 kronor) och ångrar oss genast. Potatisen känns som en hastigt uppvärmd rest ur kylen och kycklingen är torr. Men rätten är snyggt presenterad och de grillade grönsakerna och salladen som följer med gör anrättningen godkänd.
Den av oss som väljer lammfärsspett med bulgur och tzatsiki (199 kronor) är i stället helnöjd. Den välkryddade anrättningen är saftig och smakrik och fräsch.
En liten dessert finns det alltid plats för. Olika varianter av glass dominerar i menyn, men vi hittar även brownie, churros och våffla i utbudet. Priserna varierar från 49 för mjukglass till 99 för "Pappa Ninmaris våffla med nutella, banan och glass".
Vi satsar på glassbakelsen "Tartufo choklad classic" för 89 kronor och ber om flera skedar för att kunna dela på den.
Och här kommer kvällens mest positiva överraskning – för glassbakelsen är inte bra väldig god, utan även festligt presenterad med chokladsås och lingon i ett tjusigt mönster.
När notan för all denna mat kommer in landar den på strax över 1 300 kronor exklusive dryckerna. Även om inte alla rätter var toppen känns det mycket prisvärt för fem personer. Dessutom har vi haft en trevlig kväll och fått bra service.
Krogpatrullen trivs helt enkelt på Pappa Ninmaris och kommer gärna hit igen, framför allt för att äta pizza men också för att bara hänga med vänner i en inbjudande miljö.