Det har gått ett och ett halvt år sedan Krogpatrullen senast besökte Fotografens. Sedan dess har menyn genomgått en make over och i viss mån även krogens koncept, utöver temakvällar har man även nattklubbskvällar lite då och då.
Det som fortfarande utmärker Fotografens Café och Bistro i den charmiga gårdshuset mitt i stan, är den åldersblandade publiken, den vänliga servicen och den goda stämningen.
Krogpatrullen trivs på Fotografens, och vårt sällskap på tre personer äter sig mätta och belåtna för i runda slängar en tusenlapp exklusive dryck.
På menyn finns snacks och några mer matiga förrätter i olika prisklasser. Vi testar Västerbottenost – en hel skål med ostkuber för 55 kronor och Grillad kronärtskocka med citron och olivolja för 55 kronor. Den senare visar sig vara en riktig höjdare i all sin enkelhet som också den är generöst tilltagen. Vi provar även en av förrätterna, ravioli fylld med burrata, delikata små knyten som simmar i en läcker, skummig svampsås toppad med äpple, hasselnötter, gräslök och tryffel. Några picklade kantareller ligger också i tallriken och slåss om uppmärksamheten. Tyvärr är pastan ganska kall när den serveras, en onödig miss som återkommer med flera rätter under kvällen.
Utöver klassiska sallader, hamburgare och en barnmeny finns sex huvudrätter att välja på, varav en vegetariskt som kan fås vegansk, två kötträtter och två fiskrätter och en skaldjursrätt. Vi testar Fotografens specialitet, råbiff, 260 kronor. Vi får välja mellan en grönsallad eller pommes frites, och tar sallad, som fått smak av picklad rödlök. Det hade nog varit godare med pommes, men vi ska testa fler rätter och kan inte äta oss mätta på potatis.
Råbiffen serveras bra tempererad och är tunn och liksom utbredd över hela tallriken. Den är strösslad med bland annat parmesanmajo, löjrom, picklat äpple, krasse och krispiga tryffelchips. Gott helt enkelt, även om köttet gärna hade fått komma från styckdetaljen innanlår eller oxfilé i stället för nötrulle – men då hade troligen priset blivit ett annat.
Vi testar även Fotografens fiskgryta, 285 kronor. Torsk, lax, räkor, dillpotatis och fänkål i en gräddig vitvinssås är vad det är. Okomplicerat och smakrikt men tyvärr är grytan lite kall redan vid ankomsten.
Vitlöks- och chilistekta vannameiräkor 270 kronor funkar bättre. Det är en anrättning som både doftar och smakar riktigt bra och serveras med het tomatsås,fänkål, lök, rostad morot, sugarsnaps, gräslök, limemajo och ett par rejäla bitar grillat surdegsbröd. Den här rätten omvänder en i vår panel, som hädanefter lovar att aldrig dissa fänkål.
Till maten dricker vi husets röda, ett rioja-vin för 90 kronor glaset som passar till det mesta och öl, Till Export, ljus lager och Mikeller Ipa för 85 kronor. Fotografens vin-, öl- och drinklista är inte superlång, men väl kurerad.
Utbudet av desserter är också alldeles lagom varierat och genomtänkt. Här finns storsäljare som crème brulée, panacotta, glass och sorbet – och om man har svårt att klämma ner en hel efterrätt – vackra och delikata praliner från Pralinörskan i Valla. Vi avslutar med ett par av dessa bedårande exempel på lokalt mathantverk (två kostar 45 kronor).
Bortsett från den något kalla varma maten känns vårt besök som en fullträff. Fotografens har hittat en bra mix mellan mysig småstadskrog och urban bistro som serverar god mat som passar många och inte ruinerar gästerna.