Det är numera nio år sedan en smått frustrerad Tuva-Axeline Pettersson satte sin fot på en karateträning för första gången. Då hade hon fösts runt bland olika sporter och fritidsaktiviteter utan att hitta något som hon kände passade. I skolan var det kämpigt, hon hade svårt att koncentrera sig och gillade inte ridning vilket var den etablerade hobbyn hos klasskompisarna.
– Jag föll för karaten direkt. Det var udda och roligt med kampsport. Det var ingen boll och inget lag, berättar Tuva-Axeline Pettersson.
I samband med att hon också i mitten av fjärde klass bytte skola började pusselbitarna falla på plats. Koncentrationssvårigheterna försvann med att hon fick nivåbaserad inlärning och kunde utvecklas i sin egen takt – vilket var förvånansvärt snabbt. Inför ansökningen till riksidrottsgymnasiet hade hon toppbetyg.
– Sporten hjälpte enormt mycket. Det är så mycket fokus och så mycket att komma ihåg. Halva sporten sitter i huvudet, säger hon och öppnar en bok med kriterierna för de olika bältesgraderna – ett mångtal sidor, för den icke insatte obegriplig, text om baspass, skrik, parövningar, kator och kumite.
2013 bestämde sig en grupp i karateklubben för att satsa mer fokuserat på tävling och Tuva-Axeline Pettersson tillhörde den. Med fler träningar och en extra karatestil att lära sig blev karaten en ännu större del i livet.
– Vi ville så mycket och hade inte riktigt någon vuxen mentor som bromsade oss. Som mest tränade jag varje dag, ibland två pass.
Det var under satsningen på SM 2017 som kroppen sa stopp. Plötsligt fick Tuva-Axeline Petterson problem vid träningen. Andningen försvårades, hjärtat rusade utan anledning och det svartnade för ögonen. Flera månader av undersökningar och därtill träningsförbud fortgick, innan diagnosen kom: hjärtarytmi.
– Det var under ett 24-timmars EKG som läkarna upptäckte att hjärtat saktade ned, för att till slut hoppa över slag.
Beskedet tog hårt på henne själv, men inte minst föräldrarna. Familjen fick veta att nästa uppföljning skulle ske om ett år – antingen kunde kroppen sköta det och läka sig själv och om inte skulle omstart av hjärtat eller pacemaker bli alternativet. Trots att träningsförbudet upplöstes, verkade framtidsplanera om en tävlingskarriär inom karate grusas.
Men så blev det inte. Med hjälp av en logoped hittade Tuva-Axeline Pettersson verktyg, så som andning, för att hantera tillståndet och långsamt kunde hon börja trappa upp träningen igen.
Och i januari 2018 kom glädjebeskedet. Efter ett år i ovisshet friskförklarades hon – dessutom med ett par månader kvar till SM 2018. Att få delta där, numera friskförklarad, var en vinst större än guld och hon slutade på en sjundeplats i sin klass. Kort därpå kom ett annat positivt framtidsbesked – Tuva-Axeline Pettersson blev en av de sex personer som 2018 antogs till Sveriges enda riksidrottsgymnasium i karate (där endast 12 platser finns för alla tre årskurser) och i höst väntar flytt till Stockholm och studier där.
– Jag är så glad! Vilken linje det blir vet jag inte än, men jag har sökt natur och i andra hand teknik. Jag vill bli forskare inom medicin eller stridspilot.