Den är en av länkarna i patientens vårdkedja. Felet behöver inte ens finnas på sjukhuset.
Det är dessutom skillnad på stora och små städer, mellan akutkliniker med många och sådana med färre besök en vanlig dag. Den skillnaden finns också i Sörmland. Vid första påseendet ser Socialstyrelsens senaste genomgång av antalet patienttimmar på akuten (2015-16) ut att särskilt peka ut Eskilstuna och Nyköping, där det tar en timme längre än riksgenomsnittet, och ännu mer för de äldsta patienterna i Eskilstuna. Särskilt Mälarsjukhuset – i närheten av den tungt belastade akuten på Södersjukhuset i Stockholm.
Socialstyrelsens detaljerade diagram för varje storleksklass visar dock att alla landstingets tre sjukhus ligger i uppkant i sin egen kategori. Kullbergska i Katrineholm som inte nämnvärt sticker av från riksgenomsnittet visar sig finnas högst upp i gruppen mindre sjukhus i en mindre stad.
Ett par av landstingets mer välkända problem bekräftas alltså på nytt av Socialstyrelsen. Men i studien finns även en del användbara tips för att förbättra.
Vidare finns ju en del gamla sanningar som inte alltid är ihågkomna i vårddebatten. Om primärvården inte har god tillgänglighet, eller om den inte fungerar väl ihop med äldrevården, kan det bli onödigt många besök på akuten.
Dessutom går för många patienter direkt till sjukhusakuten. Ofta borde de ha gått till sin husläkare eller vårdcentral. Servicenivån i primärvården, med möjlighet till kvällsbesök på lättakuter och liknande, är viktig för att inte belastningen ska komma på fel ställe Mindre akuta åkommor som visas upp på en akutklinik tas av lätt insedda skäl inte första hand, och en ökning av sådana besök på fel plats blir också en ökning av antalet patienter som inte prioriteras.
Behöver akutpatienten läggas in på sjukhus kan det bli onödig väntetid om det finns färdigbehandlade patienter på vårdavdelningen som borde varit utskrivna. För att äldrevården i kommunerna inte ska vara långsam infördes för över 25 år sedan betalningsskyldighet för kommunen till landstinget ifall färdigbehandlade blir kvar på sjukhus. Det hade stor positiv effekt, men det är ett system som måste vårdas för att avgiften ska styra rätt och patienter inte komma i kläm.
Men det kan också vara så enkelt, påpekar Socialstyrelsen i sin färska rapport om väntetider på akuten, att när eftermiddagen kommer och fler brukar behöva bli inlagda, så har patienter som kunde ha skrivits ut på förmiddagen blivit kvar för att få åka hem närmare kvällen. De som då får vänta länge på akuten utan att komma till vårdavdelning är ofta äldre.
Men det är fler upptäckter Socialstyrelsen gjort. Allt är inte resursfrågor på landstingens politiska nivåbeslut om pengar och tjänster. Det visar sig vara en stor andel läkare under utbildning som håller akutkliniker gående. Mer erfarna läkare håller nere behandlingstiderna, i den mån de finns på plats. Arbetsmetoder och planeringsredskap kan underlätta mycket, att döma av en specialstudie på fem sjukhus. (Inget av dem ligger i Sörmland.) Särskilda rum för patienter som inte behöver vara på akuten men väntar på att komma vidare är ett annat råd.
Att Sörmland har mer att göra, och att detta är ett område där landstinget inte ligger bra till i en nationell jämförelse förblir tydligt. Men det gäller att se på hela vårdkedjan och hur den hänger ihop. Det gäller särskilt de äldsta patienterna. De brukar få vara kvar längst på akuten, eftersom de ofta är sjukare än många yngre akutbesökare.