Sex gör oss friskare och gladare. Kanske i form av den mystiska afrikanska sexualtekniken Kunyaza. Det är åtminstone en tes som Carin Hjulström driver i sin nya roman ”Lust och längtan”.
Hennes fyra böcker om journalisten Frida Fors har blivit bästsäljare och i augusti släpptes ”Lust och längtan” som pejlar in vårt förhållande till sexualitet.
Carin Hjulström, som kommer till Litterär afton i Katrineholm på söndag, kallar boken en samtida feelgood-roman som på ett varmt sätt försöker ta upp en problematik som ligger nära oss alla.
‒Det är den lilla människans hedervärda kamp för att göra gott i tillvaron och skapa gemenskap mellan människor och föra oss framåt genom att lösa problem, säger Carin Hjulström om karaktären Frida Fors, ett slags svensk Bridget Jones-figur, 46 år gammal och singel med två utflugna barn.
I likhet med Carin Hjulström är Frida Fors radiopratare i P4. Frida åker rejält på pumpen i jakten på kärleken och i maktkampen på jobbet.
‒Man kan säga att hon har fått låna drag av mig att alltid gå till kärnan och se vad det här handlar om, så man inte bara blir en till som jamsar med kring spekulativa ämnen för att jaga klick och lyssnare, säger Carin Hjulström.
Idén till ”Lust och längtan” fick hon då folkhälsominister Gabriel Wikström gick ut i media och förklarade att staten skulle kartlägga svenska sexvanor för att öka folkhälsan.
‒Det finns en intressant motsägelse i att vi lever i en tid med så många sexualiserade budskap samtidigt som vi har så lite sex att vi faktiskt blir sjuka. Kanske är sex något man måste öva sig på, precis som innan man ska springa ett maratonlopp, tänkte jag då.
‒Kanske är kvaliteten på sexet för låg när många yngre kvinnor helt enkelt inte tycker om att ha sex, säger Carin Hjulström.
Sitt skrivande beskriver hon som att ”tråla i samtiden” för att förutse strömningar som ligger under ytan.
En kvalitetssäkring hon använder sig av är sin pappa, den berömde regissören och skådespelaren Lennart Hjulström.
‒Jag släpper inget ifrån mig förrän jag pratat igenom det med pappa, säger Carin Hjulström.
Har du någon relation till Katrineholm?
‒Jag brukar byta tåg i Katrineholm. Min pappa och Gunilla Nyroos har en gammal skola som ligger i Sparreholm där de bor. Där finns väldigt många rum att umgås och skriva i.