Paul Lötberg: Prata med barnen

Flickor, ibland inte ens tio år gamla, kallas hora, får nakenbilder skickade till sig och hotas via sociala medier. Nu slår pappan och läraren Paul Lötberg larm i ett uppmärksammat blogginlägg.

Samtalstonen i apparna är extremt hård, säger Paul Lötberg, själv pappa till en 13-åring.

Samtalstonen i apparna är extremt hård, säger Paul Lötberg, själv pappa till en 13-åring.

Foto: Mosvold Larsen, Håkon

Övrigt2017-03-02 14:02

Första gången en okänd man skickade en bild på sin penis till Paul Lötbergs dotter var hon nio år. Det polisanmäldes, men meddelanden och bilder från okända män och killar har fortsatt komma. Nu berättar Paul Lötberg i ett blogginlägg om det extremt hårda klimatet i sociala medier.

‒Det händer i vilken ålder som helst. Det är lätt för föräldrar att låta barnen vara på Facebook, mormor finns ju där. Men helt plötsligt får de sådana här bilder och meddelanden. Vad gör en sjuåring som får en bild på en kuk? Hur ska de agera? Varför fick de bilden?, säger han.

Vem som helst, skriver Paul Lötberg i sin blogg, kan lägga till en ung flicka på Snapchat och skriva vad som helst till henne. Många gånger har hon ingen aning om vem han är, om det är en klasskompis, en granne eller en vuxen. Det börjar med vanlig konversation - "hej, vad gör du?", men snart kommer hoten. "Du har ju redan problem, men jag kan göra det värre för dig". Den andra personen kräver bilder, naket, han hotar och bryter ner flickan. Skickar hon bilder blir det ännu värre.

"Jävla CP", "Ta livet av dig din jävla chagga (hora)" är vardagsmat för våra barn idag. Och då har jag inte ens nämnt alla vidriga bilder de får. Det är så det är. Kukbilder. De får det hela tiden. Jag vet inte om vi alla vet hur det verkligen är. Jag vet nog inte själv hur extremt hårt klimat det är", skriver han och drar paralleller till hur sociala medier var utformade när han själv var tonåring.

"Allt styrdes av moderatorer. Om nån skrev så mycket som "fan" så kom en varning om att vårda sitt språk för att få stanna kvar i chatten, och skötte man det inte så blev man ganska fort utslängd. Det funkar inte så i dag", skriver han.

Hur ska man göra som förälder?

‒Jag har inget jättebra svar på det. Jag bad min dotter ta bort alla appar som hon kunde skriva till andra på. De veckorna blev lugnare, men samtidigt kände hon sig utanför. Man behöver prata med sina barn och komma in i deras värld. Det är inte fel att som vuxen säga "jag vill titta i din telefon". Min dotter har blivit arg på mig och sagt att det är hennes privatliv. Men vi är vuxna och de är barn och vi har ansvar för dem, säger Paul Lötberg.

Så många mobbas på nätet

Enligt statistik från organisationen Friends har en tredjedel av de unga, 10-16-åringar, utsatts för nätkränkningar.

55 procent av de unga pratar, enligt Friends, med en vuxen om de har blivit utsatta för mobbning eller kränkningar på nätet.

Kik är den vanligaste platsen för kränkningar i sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!