Den offentliga konsten breder ut sig i Katrineholm och näst på tur står korsningen Vasavägen/Djulögatan. I september 2019 ska den 2,5 meter höga enfotingen stå färdig intill Stadsparken. Verket går under arbetsnamnet "Här och där" och skapas av Fredrik Raddum. Han har besökt Katrineholm vid flera tillfällen och har haft en utställning i konsthallen.
– Jag utgick från stadens karaktär och platsen som delas av fotgängare, cyklister och bilar. Det var ett önskemål att visa att det är en plats där det händer mycket. Konstverket är som en vägvisare, det är fint att kombinera med humor.
Namnet kan komma att ändras. Det är upphovsmannen som slutligen bestämmer vad den ska heta.
– Just nu jobbar jag vidare med modellen. I mars börjar jag modellera i lera och sen ska den gjutas i brons och målas.
Skulptören Fredrik Raddum har valts ut i en process där fem etablerade konstnärer valdes ut av kommunens konstansvariga, Sofia Lycke. En jury bestående av Cecilia Björk, Hans Gahn, Jennie Lind, Jenny Skarstedt och Johan Norling fick sedan välja ut två favoriter utifrån tidigare verk. Konstnärerna fick skapa en skiss och alla var eniga om att "Här och där" skulle passa bäst.
– Flera i juryn blev överförtjusta. Det känns som om verket beskriver befolkningen i Katrineholm, med armar i olika färger. Det blev en riktig bonus, säger Cecilia Björk (S), ordförande i kulturnämnden.
Färgsättningen med olika hudtoner var ett medvetet val av Fredrik Raddum.
– Man är mer multikulturell. Det kändes naturligt att spegla befolkningen.
400 000 kronor avsätts till offentlig utsmyckning varje år och kostnaden för konstverket är 450 000 kronor plus 25 000 för skissen.
– Satsningen på offentlig konst är det ingen som ifrågasätter längre. Den är ett viktigt signum för stan, säger Cecilia Björk och forsätter:
– Vi är berömda för vår offentliga konst i Katrineholm. Den sticker ut. Vi har blivit djärvare och djärvare i vårt val av konst.
Konstverket ska placeras i en rad med träd längs med Vasavägen, mellan Stadsparken och nämndhuset. Säkerhetsaspekten har tagits i beaktande och den ska hålla om någon får för sig att klättra.
– Men den är så pass hög att den inte bjuder in till klättring, säger Sofia Lycke.
Längs det nya stråket finns flera stora konstverk, hästen, körsbärskvisten och så småningom jättebarnet.