‒Det är en dramatiskt och omskakade händelse, säger lokalpolisområdeschef Anders Gölevik.
Vid 01.30-tiden natten till tisdagen försökte en polispatrull stoppa och kontrollera en personbil på Vingåkersvägen. Men föraren försökte att fly från polisen. Färden gick på cykelbanor, trottoarer och genom snödrivor.
Två polispatruller hjälptes åt och lyckades till sist stänga in och få stopp på mannen och hans fordon.
‒Mannen var i ett uppjagat tillstånd och gjorde motstånd, säger Anders Gölevik.
Enligt honom använde polisen därför pepparsprej och handfängsel för att få kontroll på situationen.
‒Då fick han någon form av krampanfall. Så ambulans tillkallades, säger Anders Gölevik.
Mannen återfick medvetandet och fördes till Kullbergska för kontroll och provtagning. Enligt polisen är det högst sannolikt att mannen hade någon form av droger i kroppen, alkohol eller andra droger. På sjukhuset sanerades mannen också från pepparsprejen. Därefter fördes han till polisens arrest.
Strax efter klockan 03 larmades ambulans till polisstationen då mannen påträffats livlös inne i arresten.
Enligt Anders Gölevik dröjde det bara några minuter från det att mannen placerades i arresten tills dess att han påträffades livlös. Personalen påbörjade hjärt- och lungräddning i väntan på ambulansen.
‒ I normalfallet tittar vi till personer i arresten var 15:e minut men vid särskilda skäl gör vi tätare kontroller. Här gjorde en kontroll efter bara några minuter, säger Anders Gölevik.
Mannens liv gick dock inte att rädda. Han konstaterades avliden på sjukhus.
Enligt polisen är mannen i medelåldern och hemmahörande i Katrineholms-Kurirens spridningsområde. I övrigt vill polisen inte berätta mer eftersom alla anhöriga ännu inte är underrättade.
Hur mår personalen i polishuset?
‒För de inblandade har det naturligtvis varit omskakande. Vi hade samtal med dem i natt och har vidare kontakt med dem. Det är omskakande för oss men det är naturligtvis alltid värst för de anhöriga, säger Anders Gölevik.
Hade ni kunnat göra något annorlunda?
‒Vi lutar ju oss mot sjukvårdspersonalens bedömning. Det är de som har kompetensen. De gjorde den bedömningen att vi kunde ta med mannen till polishuset. Men så här i efterhand hade det givetvis varit bättre om han hade varit kvar på sjukhuset, säger Anders Gölevik.
Händelsen i polishuset i Katrineholm utreds av särskilda åklagarkammaren i Stockholm. Det är ännu oklart om de kommer att inleda en förundersökning eller inte.