Kvisk går bra efter trög start

Efter en trevande och lång startsträcka är arbetsmarknadsprojektet Kvisk framgångsrikt, enligt en ny utvärdering. Nu ser det ut som om Kvisk delvis har en framtid i Eskilstuna efter projekttidens slut.

På ungkulturhuset Perrongen har Kvisk hittills haft drygt 50 deltagare. Projektet avslutas i maj.

På ungkulturhuset Perrongen har Kvisk hittills haft drygt 50 deltagare. Projektet avslutas i maj.

Foto:

Övrigt2019-01-03 15:00

Kuriren har flera gånger berättat om Kvisk, Kreativa vägar till integration och sysselsättning genom kultur, som stöttar nyanlända kulturarbetare att skaffa kontaktnät och en väg in på den svenska arbetsmarknaden genom bland annat praktik. Projektet är EU-finansierat men drivs av Katrineholms kommun.

Nu har företaget Sweco gjort en andra delutvärdering om Kvisk, vars projekttid löper ut den 31 maj 2019. Där konstateras att Kvisk inledningsvis hade mycket svårt att rekrytera deltagare till projektet, eftersom målgruppen försvann ut i annan sysselsättning.

Då gjordes ett omtag som innebär en möjlighet att delta i en fem veckor lång introduktion på Ungkulturhuset Perrongen i Katrineholm. Där får deltagarna lära sig mer om den svenska arbetsmarknaden, om företagande och anställningsformer.

Det blev en lyckad förändring som hittills har resulterat i mer än 50 deltagare. Intervjuer och enkäter med deltagare visar att många av dem tack vare Kvisk har fått användbara kontakter, stöd som är anpassat just för dem och en ökad möjlighet att kunna behålla yrkesidentiteten.

Dessutom har projektet synliggjort en grupp med hög kompetens som tidigare inte har varit känd på arbetsmarknaden.

Deltagare som har varit på praktik på en arbetsplats med koppling till den egna kompetensen tycker att de har lärt sig bättre yrkessvenska och upplever att de är närmare ett jobb på den så kallade kreativa arbetsmarknaden. Svenska språket ses som det stora hindret att ta sig över.

Enligt utvärderingsföretaget är Kvisk ett välfungerande och flexibelt projekt med ett arbetssätt där ledningen hela tiden har skruvat på det som inte fungerar.

Projektgruppens kompetens, med både stora kontaktnät och stora språkkunskaper, har varit en tillgång. Och projektet tar som det ser ut nu inte slut i och med att projekttiden gör det.

En arbetsgrupp med representanter från projektgruppen, Eskilstuna folkhögskola och arbetsförmedlingen har kommit överens om att driva en sex månader lång kurs på Eskilstuna folkhögskola när projekttiden är över, och därmed överta den lyckade introduktionsdelen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!