Kommunanställda män tjänar mer än kvinnor i två tredjedelar av landets kommuner. I Klippans kommun ligger mäns medianlön 2600 kronor högre än kvinnors.
Men i Katrineholm är lönegapet 561 kronor och det är alltså kvinnornas medianlön som ligger högre, visar siffrorna för 2016, som nyhetsbyrån Siren presenterar. I Vingåker är motsvarande siffra 454 kronor, också till kvinnornas fördel.
‒Jätteroligt att få ett sånt kvitto. Och jag är inte så förvånad. Vi har jobbat relativt länge och målmedvetet med jämställdhet och så småningom kommer ju resultaten, säger Anna Johansson Milovanovic, jämställdhetsstrateg på Katrineholms kommun.
Hon ser flera förklaringar till att kvinnornas medianlön ligger högre i kommunen.
‒Vi har många kvinnor på chefsposter och vi har gjort satsningar på kvinnodominerade yrkesgrupper som undersköterskor, sjuksköterskor och socialsekreterare, säger hon.
Dessutom låg Katrineholm redan högt i SKL:s öppna jämförelser på jämställdhetsområdet, som kom i höstas.
Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) har inte sett siffrorna och kan därmed inte kommentera dem i detalj.
‒Men det är väl positivt om det ligger åt det hållet, även om vi ska försöka ligga lika, säger han.
En förklaring som han kan se till att kvinnornas medianlön ligger högre är att det arbetar väldigt många kvinnor i kommunen.
‒Det kan ju finnas anledning att tro att det hör ihop, säger han.
I löneberäkningen är samtliga löner omräknade på heltid. I praktiken är det dock många kvinnor som arbetar deltid.
‒Men vi har satt i gång ett arbete med att genomföra heltid som norm. Alla nyanställda får heltidstjänster och vi omvandlar deltider till heltid. Det ska vara genomfört till mitten av 2018, säger Dahlström.
Under året ska kommunen också göra en lönekartläggning för att belysa hur skillnaderna ser ut.