Så skedde under fredagen, då Vingåkers kommun arrangerade Tjejpeppen, en heldag med olika aktiviteter i fritidsgården och biblioteket med syfte att inspirera flickor i årskurs 6–9 att ta för sig mer.
Tjejpeppen var en del av kommunens ambition att med olika insatser söka öka ungas framtidstro. Enligt en länsövergripande undersökning är den särskild låg i just Vingåker.
Dagen öppnades av Yasmin Jungestedt, vars självbiografi ”När livet störtdök" berättar hur en olycka krossade tonåringen Yasmins dansdröm och tvingade henne att finna framtidstro på annat sätt. En föreläsning om det populärpsykologiska begreppet grit – förr ”jävlar anamma” – skrivmys, matlagning, yoga och bågskytte stod också på programmet.
I biblioteket höll konstnären och bildläraren Anna Ström från Örebro en workshop. Delar av hennes kollageserie ”In between” visas nu i Tennisparken, och i biblioteket ställs även några av hennes akryler ut.
Att skapa eller betrakta konst kan vara ett sätt att möta världen och bearbeta intryck. Därmed kan den också vara just peppande, beskrev hon.
– Man kan titta på ett konstverk och känna att personen som skapat det har något som man känner igen sig i.
Deltagarna i workshopen hade försetts med en tjock trave tidskrifter och livsstilsmagasin, limstift och saxar. Det är med dessa enkla medel Anna Ström skapar sin kollagekonst.
– Nu blir det åka av! sa Julia Blixt och gick loss med saxen.
Hon ritar mycket, bland annat som avkoppling. Men det hon skapar fyller också en terapeutisk funktion.
– Vilka färger jag använder beror på vad jag har för en slags dag: mörka färger för en dålig dag, ljusa för en bra. Jag brukar sätta datum på det jag ritar, och går jag tillbaka kan jag se hur jag har mått. Det här året har faktiskt gått bra, log hon.
Ström var inbjuden av vikarierande barnbibliotekarie Edith Barlow, som tycker att konstnärens motiv passade Tjejpeppens tema så bra.
– Det utgår så mycket oro från bilderna, en press på vem man ska vara. De väcker många frågor kring sådant som unga tjejer tänker mycket på: utseendefixeringen, tvånget att vara attraktiv i omgivningens ögon.
Julia Blixt var inne på ett liknande spår med kollaget av urklippta bilder som tog form på hennes papper.
– Jag tänker att man har lika stort värde oavsett hur man ser ut och det vill jag förmedla på något sätt. Jag har valt bilder med mycket blått för det är en ljus och positiv färg för mig.
Hennes kompis Kajsa Carlsson lät någonting helt annat inspirera. Men så är också meningen med konsten mångfacetterad och högst personlig.
– Det jag gör är mer dystert, sa hon och använde bland annat en bild på äpplen till sitt konstverk.
– Min morfar var en äppelexpert. Han dog för fem år sedan. Den här gör jag till honom.