För två veckor sedan var arbetsmiljöverket hos Volvo Parts i Flen för att göra en inspektion av arbetsmiljön. De har nu gjort en inspektionsmeddelande efter besöket.
Arbetsmiljöverket kontrollerade bland annat kemiska arbetsmiljörisker, användningen av truckar och besiktning av lyftanordningar.
Arbetsmiljöverket bedömde att att Volvo parts i Flen inte har en tillräcklig rutin som beskriver hur skyddsronderna på arbetsplatsen genomförs. Enligt arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande från besöket måste rutinen vara dokumenterad och det måste framgå hur ofta skyddsronderna ska göras, hur de görs och vem som är ansvarig för dem. Vidare kräver arbetsmiljöverket en uppföljning på hur arbetsmiljöarbetet gemfördes under 2017. Enligt inspektionsmeddelandet kunde Volvo parts inte heller visa upp en dokumenterad fördelning över vilka arbetsmiljöuppgifter som fördelats.
En frätande kemisk produkt förvaras enligt inspektionsmeddelandet i ett utrymme för kemikalier vid demontering, men det fanns inte en riskbedömning för användningen av produkten. Flera av de skyddsblad för kemiska riskkällor som används på arbetsplatsen är enligt arbetsmiljöverket inaktuella, och en kontrollskylt på en trycksatt behållare för tryckluft bedömdes inte vara tillräcklig, då skylten saknade information om bland annat högsta och lägsta temperatur för användning.
Enligt Volvo parts har arbetsmiljöverket strukit punkten som gäller en trycksatt behållare i efterhand.
‒Vi ser allvarligt på det här, det viktigaste vi har är personalen. Det mesta gällde administrativa saker, men det är trots allt viktigt att vi har ordning på rutinerna. Jag tycker det är bra att man hittar bristerna, säger platschefen Lars Färnskog.
Är det någon av bristerna de upptäckte som ni ser mer allvarligt på?
‒Egentligen är både stort som smått viktigt, och det är viktigt att vi har arbetssätt som sitter och att vi inte har dokument som är gamla, de ska uppdateras eller bytas ut. Säkerhet är nummer ett och arbetsmiljöarbetet är viktigt, säger Lars Färnskog.
Volvo parts i Flen har nu fram till och med den nionde april på sig att åtgärda de brister som upptäcktes vid inspektionen. Om bristerna inte åtgärdas kan verksamheten riskera att få ett föreläggande eller ett förbud.