Det gnistrar av färg och form på kulturhuset Ängeln i Katrineholm, i en samlingsutställning som också visar ett litet stycke Kina. Elever på Duveholms gymnasiesärskola har skapat i ämnesområdena estetisk verksamhet respektive form och design. Resultatet är en stor utställning med keramik och bilder av snö, skapade av individuella programmet C, collage skapade av individuella programmet A och B, och så de nationella programmens arbete med glas. Inspiration till det sistnämnda hämtades bland annat genom ett besök förra året på en utställning med glaskonstnären Karin Hassle.
Temat för arbetet har varit en alldeles speciell dukning.
‒Vi skulle ha en Nobelmiddag, berättar eleven Josefin Jonsson, en av dem som har skapat glasfat och som har fått mersmak för konsthantverket.
‒Jag tycker att det är roligt.
Nu skapar hon ett kuvert till en servis, med olika tallrikar och uppläggningsfat.
‒Det handlar mycket om att pröva sig fram och experimentera, säger bildläraren Anja Cameron.
Det har eleven My Andersson fått erfara. Hon har skapat ett fat med en ståtlig svan, men också ett fat med ett öga som inte blev som hon hade tänkt sig. Svärtan i ögat tog oanade vägar i glaset, men resultatet blev spännande och oförutsägbart. Nu finns fatet med i utställningen.
Tycker du bättre om fatet nu?
‒Ja, kanske, säger My Andersson med ett leende.
‒Många konstnärer har lärt sig något nytt tack vare misstagen, konstaterar Anja Cameron.
Elevernas idéer till konstverken kommer från många olika håll.
‒Vi kollar lite på nätet, efter färger bland annat, säger Josefin Jonsson.
Arbetet med glas har blivit så populärt att My Andersson och hennes kamrater på programmet estetiska verksamheter planerar att driva företag nästa år genom Ung företagsamhet. Redan nu finns en efterfrågan på att köpa konstverken. Än så länge kan de dock främst ses i utställningen på kulturhuset Ängeln som pågår till den 19 april.
‒Det är roligt att folk får ta del av vår inspiration, säger Josefin Jonsson.
‒Och kanske kan någon mer bli sugen på att göra glas, säger My Andersson.
En del av utställningen på Hörnet består även av bilder från Kinaresan som elever på skolan gjorde 2015. My Andersson deltog i resan och fick prova olika sorters konst och hantverk tillsammans med eleverna på den kinesiska vänskolan – en skola som gymnasiesärskolan har kontakt med genom ett Sida-finansierat utbytesprogram.