Den ståtliga och mycket uppskattade djurfaktaboken "Animalium" från 2015 får här en uppföljare med en djupdykning i växternas värld.
Ämnet är tacksamt för en illustratör; finns det något som – vid sidan av djurriket, förstås – är så detaljrikt, varierande och färgstarkt som växtriket?
Tillsammans med svamp- och växtexperter vid Royal Botanic Gardens i Kew, Storbritannien har författarna botaniserat i växternas rike och de presenterar i ord och bild allt från växtlighetens historia till kuriosa om udda grönska.
Det är helt enkelt ett museum i bokform, en vandring genom mycket av det som grönskar på jorden.
Boken riktar sig till barn mellan nio och tolv år, men fungerar för alla åldrar. Den är en riktig "coffee table"-bok som kan ligga framme för att njutas länge och när som helst.
Läsaren bjuds in i växtlighetens olika salar, som träd, palmer, orkidéer och ananasväxter samt örtartade växter, och varje sal (kapitel) har mindre rum i form av underavdelningar.
Salarna delas av med färgsprakande helsidesbilder som bara är några av bokens helt makalösa illustrationer skapade av engelska Katie Scott. Hon har bland annat arbetat åt BBC och New York Times.
Hela "Botanicum" känns som en stilfull och påkostad skolplansch i gammal stil, där skönheten verkligen bor i detaljerna.
Vem visste att en sidenticka kan se ut som en himmelsk regnbåge, eller att kanonkuleträdets (från Guyana, Sydamerika) blommor är röda som en solnedgång?
Till och med lite smått banala, men ack så viktiga växter som rättika, morot och rödbeta presenteras med omsorg i text och snygga bilder i genomskärning.
Layouten är luftig och boken är väldisponerad in i minsta bokstav och varje uppslag känns som något av en aha-upplevelse i både text och bild.
Boken är för barn, men jag som vuxen får en plötslig längtan efter att grotta ner mig i lavars liv eller i banianträdet, som beskrivs på följande vis: "banianträdet är ett strypande fikonträd. Det påbörjar sin livscykel i kronan på andra träd och skickar ner luftrötter till marken. Med tiden blir värdträdet helt uppslukat av banianträdets rötter och dör. Banianträdets rötter har då bildat en stabil stam som det kan stå på".
Det ni. Växtriket är fyllt av dramatik.
Läs exempelvis om tätörten, som främst finns i Mexiko och vars blad lockar till sig och fångar knott och mygg.
Om bladen läggs i mjölk så skär sig mjölken och kan användas vid smörtillverkning och som ostvassle.
Läs också om den japanska kokospalmen som sägs producera sagogryn, och om varför det är bra när ett träd dör och faller till marken i regnskogen.
Och missa för all del inte stycket om – och bilden på – Rafflesia arnoldii, jordens största blomma, som av förklarliga skäl ofta kallas "likblomma".
Totalt presenteras mer än 200 växter i detalj under "rundvandringen" i "Botanicum".