Våren 2002 avled en liten pojke i Katrineholm i sviterna av epidemisk hjärnhinneinflammation. Under sommaren insjuknade ytterligare två barn som tillfrisknade. När två syskon på Nyhemsskolan smittats av samma typ av bakterie i slutet av året gjorde smittskyddsläkaren Carl-Gustaf Sundin och skolan en blixtsnabb mobilisering för att vaccinera Nyhems barn- och ungdomsområdes 600 barn, elever och deras syskon.
Dåvarande rektor på Nyhemsskolan var Birgitta Åberg Andersson (tidigare Åberg-Mård) och hon har starka minnen från den här tiden.
‒Det var så stort och väldigt sorgligt. En liten pojke som dog i hjärnhinneinflammation och sen var det flera barn som blev svårt sjuka som inte blev friska efteråt. Jag kände en enorm sorg med familjen som hade mist sitt lilla barn och en oro för hur det eventuellt kunde sprida sig.
När beskedet om massvaccinering kom från smittskyddsläkaren var det snabba ryck. En väl inarbetad krisgrupp på skolan underlättade arbetet och Birgitta Åberg Andersson fick ta hjälp av alla skolläkare och skolsköterskor i kommunen.
‒Samma dag hade vi redan ett inplanerat stormöte med all personal och även föräldrarna bjöds in. Sundin informerade alla och jag bjöd även in massmedia så vi kunde få ut information. Vi hade ett dygn på oss att nå samtliga föräldrar och alla barnens syskon för att erbjuda dem vaccination. Det klarade vi tack vare våra modersmålslärare som gjorde hembesök i alla hem med ett annat modersmål än svenska, berättar hon.
Åberg Andersson lovordar samarbetet inom skolans krisgrupp och med Carl-Gustaf Sundin.
‒Jag fick ett eget telefonnummer till honom och kunde ringa dygnet runt vartefter jag fick frågor från föräldrar. Vi valde att gå ut direkt med faktainformation eftersom Sundin hade erfarenhet från en liknande händelse i en annan kommun där man inte informerade lika snabbt. Det skapade oro hos vårdnadshavare och tog år att reparera förtroendet. Fakta är så oerhört viktigt i en krissituation.
I stort sett alla föräldrar tackade ja till vaccination åt barnen och deras syskon och runt Lucia 2002 genomfördes massvaccinationen. Sundin berömde rektorn och krisgruppens snabba agerande.
‒Det här var en enormt stor händelse som jag har burit med mig och lärt mig mycket av i mitt ledarskap. Bland annat hur viktigt det är att ha en väl inarbetad krisgrupp. Krishändelsen som vi gick igenom stärkte vi-känslan i personalgruppen, konstaterar Birgitta Åberg Andersson.