De hjälper varandra för att göra skillnad tillsammans

Här, på Mötesplatsen i Vingåker träffas nyanlända och etablerade som delar uppfattningen att interaktion är nyckeln till en lyckad integration, för att umgås och lära av varandra.

Flyktingar, nyanlända och volontärer träffas på Mötesplatsen i Vingåker för att hjälpa varandra i olika frågor och ta lärdom av varandras erfarenheter.  Foto: Roger Culmsee

Flyktingar, nyanlända och volontärer träffas på Mötesplatsen i Vingåker för att hjälpa varandra i olika frågor och ta lärdom av varandras erfarenheter.  Foto: Roger Culmsee

Foto:

Övrigt2017-07-04 13:00

Nybryggt kaffe, smörgåsar och kakor står på bordet i det lilla, men välkomnande köket där ett par frivilliga och flyktingar tillsammans förbereder det sista inför dagens möte. Klockan börjar närma sig elva och deltagarna droppar in, en efter en. Verksamheten, som drog i gång för drygt tio år sedan på Röda korsets initiativ, växer sig större för varje dag som går.

– Vi har språkkafé en dag i veckan men har öppet varje vardag för undervisning och annat som man behöver hjälp med, säger Marie Jansson, ordförande för frivilligorganisationen Vingåker växer tillsammans, som driver Mötesplatsen tillsammans med Röda korset och Svenska kyrkan.

Här får deltagarna hjälp med allt från språkundervisning och myndighetsärenden till annat som kan vara viktigt för att klara sig på egen hand.

– Vi tränar svenska tillsammans medan vi brygger kaffe, säger Birgit Ahlgren, diakon på Svenska kyrkan.

Hydrogeologen Abdel-Aziz Khamis, som har bott i Sverige i snart två år, kommer till Mötesplatsen varje dag.

– Man hjälper varandra. Jag kommer hit och praktiserar svenska. Jag får inget jobb fast jag har utbildning för att jag fortfarande väntar på att bli inkallad till min sista intervju på Migrationsverket.

Några deltar för första gången, men de flesta har redan hunnit bekanta sig. Lokman Kanabi och Asadullah Barbari, som har lärt känna varandra via Mötesplatsen sitter och småpratar vid ett annat bord.

– Det är bra att man får hjälp med språket och mycket annat, säger Lokman Kanabi.

För de flyktingar som saknar giltiga ID-handlingar kan situationen vara riktigt tuff. Trebarnsmamman Parveen Kashi som befinner sig i en sådan situation, kan varken skaffa jobb eller gå i skolan.

– Vi har flera hundra exempel på flyktingar som saknar ID-handlingar och inte kan utvisas då man inte vet vart man ska utvisa dem. Samtidigt blir det tufft för dem att bygga ett liv här, säger Marie Jansson.

Parveen Kahsi är rädd för att bli utvisad. Hon bor på ett skyddat boende då hon har blivit utsatt för misshandel av sin före detta man, som flytt tillbaka till hemlandet. Om hon skickas tillbaka, är risken stor att han får tag på henne och barnen. Just nu väntar hon på besked.

– Att vara ensamstående mamma är svårt i alla länder och att dessutom inte ha några rättigheter för att man saknar ID är jättesvårt.

Fotnot: Parveen Kashi heter egentligen något annat.

Mötesplatsen

Drog i gång: 2010

Drivs av: Frivilligorganisationen Vingåker växer tillsammans, Röda korset Vingåker och Svenska kyrkan Vingåker.

Deltagare per dag: Mellan 40-45

Anordnar: Utflykter, fika, språkundervisning, matlagning, matakut, hjälp med myndighetsärenden och mycket annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!