Den 4 juni 1949 invigdes i kvarteret Järven, med pompa och ståt den stora långsmala skolbyggnaden, som i dag går under benämningen Tallåsskolan. Sedan mitten av 1970-talet fungerar byggnaden som en av kommunens grundskolor, men var de första 25 åren läroverk. Vi ska här gå in lite på hur och varför skolan byggdes.
I andra världskrigets inledningsskede hade Katrineholm ett flertal byggnadsproblem. Man behövde nya lokaler för samtliga skolor, bättre lokaler för bibliotek, polisväsen, brandkår, administration, socialvård med mera. En kommitté tillsattes för att på bästa sätt bringa ordning på problemen.
I augusti 1942 framlade kommittén sitt betänkande, som bland annat gick ut på att staden största folkskola (Södra skolan) inte skulle ersättas med en nybyggnad, som tidigare var tänkt, utan i stället byggas ut. Man beslöt så småningom att i stället satsa på att ge stadens samrealskola nya lokaler, vilket även skulle ge möjlighet att tillhandahålla gymnasium. Man skulle bygga ett läroverk.
På initiativ av arkitekten Eric Schuwert beslöts att man i anslutning till läroverksbyggnaden skulle uppföra en större konsert- och samlingssal, användbar för samtliga skolor i staden och även för allmänna ändamål. Den 24 juli 1944 beslöt stadsfullmäktige att läroverksbygget skulle genomföras. Några år senare, 1946 kunde själva undervisningsdelen tas i bruk. Invigningen ville man dock vänta med tills även aulan stod klar.
Den 17 maj 1949, några veckor före den stora invigningen kunde Katrineholms första studenter ikläda sig de vita mössorna. Tidigare var realexamen den högsta läroverksutbildning stadens skolor kunde tillhandahålla och vid denna examen var mössorna grå.
Festligheterna med pompa och lokalpatriotisk yra gick av stapeln på självaste pingstafton. Invigningstalare var som sig bör hertigen av Södermanland prins Wilhelm, vars tal av Svenska Dagbladet beskrevs som ”en frän och frisk analys av bildningsbegreppet”. Nu kunde, för att citera en annan av talarna, kommunalborgmästare Hjelmberg ”Katrineholm fira sin mogenhetsexamen och sätta den vita mössan på sin unga hjässa”.
Aulan i läroverket, som var den sista länken i byggnadskedjan var mer än fylld, trots att den var byggd att rymma 700 personer. Det var dock inte bara katrineholmare som frekventerade den nya samlingssalen denna dag. Förutom prins Wilhelm sågs även landshövdingeparet Hammarskjöld, biskopsparet Aulén, samt undervisningsråden Kärre och Quensel från Skolöverstyrelsen. Högtidligheterna i aulan avslutades av biskop Aulén, som talade för den fria personlighetsutvecklingen som skolans främsta målsättning och avslutade med en förhoppning att det nya läroverket skulle komma att tjäna den svenska bildningens sak.