Myra Granberg: Jag har ett mörker inom mig

Myra Granbergs dansanta lĂ„tar gĂ„r varma pĂ„ radion och strömningstjĂ€nsterna – och snart kommer första plattan. Men bakom melodierna döljer sig tunga Ă€mnen.
–Jag antar att de poppiga produktionerna blir lite som en skyddsmur för mig, sĂ„ att det inte blir för nĂ€ra inpĂ„ det jag verkligen kĂ€nner, sĂ€ger Myra Granberg.

För Myra Granberg gÀller det att hitta en balans mellan peppig pop och allvarliga textrader. "Om allt blir mörkt blir det för nÀra och intimt. Det Àr lÀttare att snacka om sina problem och skratta Ät dem, dÄ kommer man inte för nÀra", sÀger hon.

För Myra Granberg gÀller det att hitta en balans mellan peppig pop och allvarliga textrader. "Om allt blir mörkt blir det för nÀra och intimt. Det Àr lÀttare att snacka om sina problem och skratta Ät dem, dÄ kommer man inte för nÀra", sÀger hon.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Musik2021-09-09 09:54

"'If I lose my mind' och vill hoppa frĂ„n balkongen, kommer du fĂ„nga mig dĂ„?". FĂ„ personer kan ha missat Myra Granbergs stora sommarhit "Lose my mind", den första singeln frĂ„n hennes debutalbum "Andra sidan Ă€r ni klara". Plattan, som slĂ€pps den 10 september, handlar om den 27-Ă„riga artisten och producentens insikter om livet – hittills.

– Det landar i "Andra sidan Ă€r ni klara" – att jag Ă€r redo att tackla mer. Jag kĂ€nner mig pĂ„ en helt annan plats i livet nu, sĂ€ger Myra Granberg.

De glada och poppiga melodierna i Myra Granbergs lÄtar kontrasteras ofta mot allvarligare och tyngre textrader. Det kan röra sig om mobbning, olycklig kÀrlek och, som i tidigare nÀmnda lÄt, sjÀlvmordstankar.

– "Lose my mind" Ă€r ett praktexempel pĂ„ det. Egentligen handlar den om en fruktansvĂ€rd livssituation – men i en hoppfull anda. Sedan har mĂ€nniskor dansat till den, skitfulla, hela sommaren, konstaterar Myra Granberg.

"MĂ„nga depressioner"

Att prata om tunga Àmnen kommer naturligt för henne. I tidigare intervjuer har hon berÀttat om hur det Àr att vara skilsmÀssobarn bland kÀrnfamiljer, att tidigt tvingas ta mycket ansvar nÀr en styvförÀlder gÄr bort, och att drabbas av mobbing.

– Det lĂ„ter klyschigt, men jag har nog ett stort mörker inom mig pĂ„ grund av min uppvĂ€xt. Jag har varit med om mycket konstiga saker, men jag har nog aldrig tĂ€nkt att "nu ska det bli mörkt". Jag pratar bara om sĂ„dant jag vill prata om, sĂ€ger Myra Granberg.

– Jag har gĂ„tt igenom mĂ„nga depressioner och haft stunder nĂ€r jag kĂ€nt att jag kanske inte vill fortsĂ€tta. Alla lĂ„tar pĂ„ albumet handlar om nĂ„gonting jag har varit i.

PÄ spÄret "Sad boy" gör Myra Granberg upp med sina högstadiemobbare. Hon tror att ungdomens plÄgoandar var osÀkra och mÄdde dÄligt, och tog ut det verbalt och fysiskt pÄ andra. SjÀlv blev hon klassens hackkyckling.

LÄtens budskap, att "bad boys" ofta egentligen Àr "sad boys", hoppas hon ska betyda mycket för den som blir utsatt.

– Man kan tröstas av det nĂ€r nĂ„gon har varit en "douche". "Du Ă€r ledsen och mĂ„r dĂ„ligt, kan vi inte prata om det i stĂ€llet?", sĂ€ger hon.

Vill bli entreprenör

Myra Granberg slog igenom med lÄten "Tills mitt hjÀrta gÄr under", som slÀpptes i december 2019. Nu nÀrmar hon sig 100 miljoner lyssningar pÄ Spotify, men eftersom genombrottet sammanföll med coronapandemin har kontakten med livepubliken varit begrÀnsad. Under sommaren hann hon dock spela 16 gÄnger, med allt frÄn 50 till 500 personer i publiken.

– Första spelningen var helt absurd. Det Ă€r inte sĂ„ att jag aldrig har stĂ„tt pĂ„ scenen, men det var sĂ„ sjukt att de kunde texterna. Det första ordentliga giget, och de kan sticken i lĂ„tarna! Wow, det Ă€r sĂ„ mĂ€ktigt, sĂ€ger Myra Granberg.

Hon konstaterar att ett första albumslĂ€pp inte Ă€r nog, det ska bli "minst 20" innan karriĂ€ren Ă€r över. Inför hösten ser hon fram emot en poddsatsning om musik som eventuellt blir av – men det Ă€r inte allt.

– Jag vill göra hur mycket som helst i nĂ„gon entreprenörsanda. Jag ser framför mig, kanske tio Ă„r fram i tiden, att jag vill slĂ€ppa eget vin, egna klĂ€der, allt möjligt! Starta ett skivbolag. Det finns inget stopp pĂ„ vad man kan göra.

Fakta: Myra Granberg

Myra Granberg Àr född 1994 i SkellefteÄ, men uppvuxen i Nybro.

Hon fick sitt stora genombrott med lÄten "Tills mitt hjÀrta gÄr under" som slÀpptes i slutet av 2019.

I oktober 2020 kom ep-skivan "Bara hÀlften kvar", som bland annat innehöll hitlÄten "HKF (HÄll kÀften och försvinn)".

Inför sommaren slÀppte hon bland annat singeln "If i lose my mind". Nu Àr hon aktuell med debutalbumet "Andra sidan Àr ni klara".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om