UtstÀllning djupdyker i mÀnniskors spelande

Vad har flera tusen Är gamla brÀdspel gemensamt med dagens e-sport? Det fÄr besökarna pÄ VÀrldskulturmuseet i Göteborg snart grotta i nÀr nya utstÀllningen "VÀrldens spel" slÄr upp portarna.

Kinesiska schackpjÀser av rödfÀrgat elfenben. Pressbild.

Kinesiska schackpjÀser av rödfÀrgat elfenben. Pressbild.

Foto: Törnros/VÀrldskulturmuseerna

Museer2023-03-26 06:00

UtstÀllningen visar upp mÀngder av spel frÄn hela vÀrlden och frÄn olika tidsepoker, berÀttar Lena StammarnÀs, utstÀllningsproducent vid VÀrldskulturmuseerna.

– De allra Ă€ldsta spelen Ă€r egyptiska och Ă€r upp till 5 000 Ă„r gamla. Vi visar ocksĂ„ spel som har utvecklats genom historien, som har varit ett spel och blivit nĂ„got annat som vi kĂ€nner igen i dag. Och sĂ„ stĂ€ller vi det sida vid sida med moderna spelkategorier sĂ„ som e-sport, lajv och rollspel.

UtstÀllningen Àr uppdelad i olika teman, som varför vi spelar och spel som Àr förbjudna och kontroversiella pÄ olika sÀtt. Olika sorters spel, till exempel hasardspel, blir belysta ur olika perspektiv.

– Det Ă€r vĂ€ldigt spĂ€nnande att spel har funnits sĂ„ enormt lĂ€nge i mĂ€nniskans historia, troligtvis sĂ„ lĂ€nge som mĂ€nniskan har funnits, sĂ€ger Lena StammarnĂ€s.

Tog hjÀlp av AI

Motivet till utstÀllningen var dels att spelkultur tidigare inte har fÄtt sÄ stor uppmÀrksamhet, dels att VÀrldskulturmuseerna helt enkelt hade sÄ mycket spel och spelrelaterade föremÄl i samlingarna som inte hade visats förut.

För att lista ut hur mÄnga spelen i samlingarna fungerar fick man ta hjÀlp utifrÄn.

– Vi var tvungna att kontakta specialister runtom i vĂ€rlden. Vi har ocksĂ„ samarbetat med ett forskningsprojekt i Maastricht, som under mĂ„nga Ă„r har kartlagt framför allt brĂ€dspel i en stor databas. De har bland annat med hjĂ€lp av AI listat ut hur spelregler skulle kunna se ut till spel som har glömts bort, sĂ€ger Lena StammarnĂ€s.

Bland föremĂ„len finns allt frĂ„n olika sorters kortlekar frĂ„n olika platser samt spel som har fungerat i rituella och religiösa sammanhang – som en typ av begravningsspel frĂ„n Ecuador som anvĂ€nts till att fördela arvet efter den döde.

– Det Ă€r alltifrĂ„n vĂ€ldigt smala och lokala spel till schack eller mancala som har funnits runtom i vĂ€rlden, sĂ€ger StammarnĂ€s.

SÀtt att mötas

Gemensamt för nÀstan alla spel Àr att de har regler som styr, förklarar Lena StammarnÀs.

– Och sĂ„ Ă€r det oftast ett sĂ€tt att mötas, oavsett om det handlar om en ritual, att man ska lĂ€ra sig nĂ„got eller bara för att ha kul.

Det första besökarna möter Àr en inbjudan till att sjÀlva prova flera olika sorters spel.

– Vi har till exempel gjort kopior av sju av spelen frĂ„n vĂ„ra samlingar sĂ„ att man kan sĂ€tta sig ner och spela dem. DĂ€r har vi valt spel som passar en utstĂ€llning, som inte tar alltför lĂ„ng tid, har regler som Ă€r lĂ€tta att förstĂ„ och som Ă€r roliga.

Fakta: UtstÀllningen "VÀrldens spel"

PÄgÄr mellan den 1 april 2023 och den 18 augusti 2024 pÄ VÀrldskulturmuseet i Göteborg. Sedan flyttar utstÀlningen till Etnografiska museet i Stockholm, dÀr den berÀknas öppna i slutet av nÀsta Är.

Kopplas ocksÄ till en programserie med olika aktiviteter, som förelÀsningar och livemusik.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!