Stjärnorna flockas till deckarfestivalen i Eskilstuna

I dagarna fem ska kriminallitteratur stötas och blötas inför publik, med publik och den 50-årsjubilerande Svenska deckarakademin.

Deckarfestival i Eskilstuna pågår 17-21 november och gästas av en rad deckarstjärnor, bland andra: Ninni Schulman, Karin Alfredsson, Johan Theorin, Håkan Nesser, Carina Burman, Tove Alsterdal, Christoffer Carlsson och Anders Roslund.

Deckarfestival i Eskilstuna pågår 17-21 november och gästas av en rad deckarstjärnor, bland andra: Ninni Schulman, Karin Alfredsson, Johan Theorin, Håkan Nesser, Carina Burman, Tove Alsterdal, Christoffer Carlsson och Anders Roslund.

Foto: Johanna Hanno, Anna-Lena Ahlström, Fredrik Hjerling, Jo Voets, Elisabeth Ohlson Wallin, TT

Litteratur2021-11-16 19:49

Jubilaren bedriver normalt ett arbete i det fördolda. Vissa av sammanträdena har de 21 ledamöterna i Eskilstuna, i Stadsbibliotekets lokaler, men en gång om året smäller det till lite extra. Särskilt detta år, då Deckarakademin fyller 50 år och idel deckarkändisar anländer för att diskutera sin favoritsyssla inför publik.

– Att så många kända deckarförfattare är med i år har att göra med en stor middag som arrangeras i Munktellmuseet på lördagskvällen, dit alla nu levande som vunnit pris för årets bästa deckare har bjudits in, säger Anna-Lena Jönsson, ansvarig för Deckarbiblioteket i Eskilstuna som är med och arrangerar Deckarfestivalen.

Men redan under onsdagen tassar evenemanget igång med en visning av Deckarbiblioteket och under kvällen ett samtal med litteraturvetaren Carina Burman om kvinnliga deckarförfattare innan Maria Lang och Kerstin Ekman.

– Jag passade på att fånga upp henne eftersom hon är en forskare som fått hjälp av oss på Svenska deckarbiblioteket, säger Anna-Lena Jönsson stolt.

Har man tur berättas det bland annat om den i dag närmast bortglömda Loulou Forsell, en föregångare inom kvinnligt deckarförfattande som debuterade 1946 med ”Döden går på operan”.

Under torsdagen avhandlas såväl historiska som nutida brott i två samtal på Stadsbiblioteket.

Daniel Vesterhav, kriminolog och författare från Eskilstuna, har tillsammans med Per Ottosson skrivit deckaren ”Operation Monsunregn”. 

– De kommer prata om hur det är att researcha om hur poliser arbetar. För- och nackdelar med att ha yrkeskunskap inom polisyrket som passar författarrollen. Deras bok handlar om vapensmuggling och kriminella ungdomsgäng som är så angeläget just nu, säger Anna-Lena Jönsson.

undefined
Krimonologen Daniel Vesterhav från Eskilstuna och polischefen Per Ottosson debuterade tidigare i år med romanen ”Operation Monsunregn”. Nu besöker de Deckarfestivalen under torsdagen.

På fredagen är det dags för DN-kritikern Lotta Olssons populära boktips från det gångna året, ett återkommande inslag. Under kvällen serveras också Deckarmelodikryss på Contrast och så diskuterar författare som Arne Dahl och Karin Alfredsson vilket som är det bästa yrket för en deckarhjälte.

Under helgen blir programmet desto digrare, man måste då köpa dagspass för varje dag, antingen med swish i dörren eller förköp. Kändisar som då rinner in till Lokomotivet, där det mesta av lördagens extralånga evenemang pågår, är bland andra Anders Roslund, Christoffer Carlsson, Kjell Eriksson, Håkan Nesser, Tove Alsterdal och Johan Theorin. Som sagt, man har satsat rejält detta år.

Dessa storheter samtalar om en rad spridda ämnen. Vad sägs om kvinnorna som tog över genren, deckarens utveckling, återvändare, musik i deckare och filmatiseringar?

Söndagen på Eskilstuna teater blir inte mindre pampig. Där sätts fokus på Deckarakademins historia.

Bo Lundin, en av grundarna och i dag hedersledamot, berättar hur det hela började:

– Jan Broberg, kritiker i Kvällsposten, kom med den konkreta idén. Jörgen Elgström, kritiker i Expressen, Åke Runnquist och jag, kritiker i Göteborgs-Tidningen, var de tre andra. Vi träffades hos Jan i Nässjö en vinternatt och enades om vilka andra som vi tyckte skulle vara med; en lika fördelning mellan kritiker och författare och så Åke som "allmänt genrekunnig". Alla vi fyra hade skrivit böcker om genren, säger Bo Lundin.

Själv berättar han mer på söndagen i Lokomotivet då en grupp namnkunniga akademiledamöter ska diskutera Deckarakademins historia och framtid.

Vid söndagens final på teatern delas också de årliga priserna ut.

Årets bästa deckare utses

Som grand finale på söndag 21 november koras årets bästa svenska deckare där de nominerade är:

Marie Hermanson: ”Pestön”

Åsa Larsson: ”Fädernas missgärningar”

Dennis Magnusson: ”Mord enligt manus”

Liza Marklund: ”Polcirkeln”

Johan Theorin: ”Benvittring”

Årets deckardebut:

Kristina Agnér: ”Var inte rädd för mörkret”

Gertrud Hellbrand: ”Dragoner”

Jennie Lundgren & Ulrika Lundgren Lindmark: ”Där isarna råmar”

Sara Strömberg: ”Sly”

Anders Sundkvist: ”Återvändaren”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!