Svindlande dokumentär blev Wolgers väg in i filmvärlden

"Längtan till Áhkká" är en skakande historia om familjeband, förbjuden kärlek och svensk fjällhistoria. Teodor Wolgers från Strängnäs banar vägen för en ny generation sörmlandsmusiker, och i och med filmens världspremiär under torsdagen kan han nu titulera sig filmmusikkompositör.

Teodor Wolgers neoklassiska pianomusik har strömmats miljontals gånger på Spotify. Under torsdagen var han på plats i Stockholm för premiären av äventyrsfilmen "Längtan till Áhkká", som han komponerat musiken till.

Teodor Wolgers neoklassiska pianomusik har strömmats miljontals gånger på Spotify. Under torsdagen var han på plats i Stockholm för premiären av äventyrsfilmen "Längtan till Áhkká", som han komponerat musiken till.

Foto: Felix Olsson

Kultur och Nöje2022-04-21 21:01

"Längtan till Áhkká" kom till när regissör Gustav Cavallin och proffsskidåkaren Magnus Granér upptäckte en serie dagboksanteckningar skrivna av Granérs farfarsfar Arthur Thelin år 1921. I anteckningarna berättar Thelin vackert och målande om hur han tillsammans med sina kompanjoner bestiger Stortoppen i fjällmassivet Áhkká i nordvästra Lappland. Exakt 100 år senare kunde Granér och Cavallin själva bestiga toppen, och dokumentera resan i långfilmsformat.

undefined
Teodor Wolgers har komponerat musiken till "Längtan till Áhkká". I filmen medverkar bland annat Albin Holmqvist, Evelina Nilsson, Jens "J Nilla" Nilsson, Jo Lindborg, Magnus Granér och Gustav Cavallin. Tillsammans intog de scenen under torsdagskvällen för att presentera sin skapelse inför fullsatt publik.

– När jag tog pressbilder till min förra skiva så var det filmens regissör Gustav Cavallin som fotograferade mig, säger Teodor Wolgers.

– Precis efter att han tagit bilderna skulle han bege sig iväg och filma en stor bergsexpedition, och när han sedan återvände hem frågade han om jag ville komma förbi studion och se vad han gjort. 

Teodor berättar att han föll direkt för Cavallins vision och kastade sig helhjärtat in i projektet.

undefined
Teodor Wolgers har vid flera tillfällen nämnt naturen och människans relation till den som en av sina största inspirationskällor. Föga förvånande är ett av de centrala temana i "Längtan till Áhkká" just klimatförändringen.

Teodor Wolgers är ingen främling för att hämta inspiration hos naturen till sin musik. Hans senaste EP "Our true nature" från tidigare i år handlar om människans oförmåga att förstå att hon är underordnad den jord hon lever på. I hans albumdebut "Distractions in a captialist world" (2021) är sambandet mellan planet, människa och kultur ständigt närvarande, och han har nyligen annonserat att han kommer spela live på International Earth Day 2030. Han har länge drömt om att få skriva en egen filmscore, och det natur- och klimattema som finns i "Längtan till Áhkká" passade honom som hand i handske.

– Filmen följer tre tidsperspektiv: 1921, 2021 och 2121. Musiken är mer orkestral i början, och utvecklas till att bli superelektronisk i det drömlika framtidsperspektivet.

undefined
Han är ursprungligen från Strängnäs, men sedan flera år bor Teodor Wolgers i Stockholm.

Wolgers berättar att han fått blodad tand av att skriva filmmusik.

– Det här är definitivt något jag vill fortsätta med. Jag fick faktiskt göra en dokumentär till precis efter den här, som ska släppas i höst. Det har varit väldigt utvecklande och det öppnar upp för mig att skriva musik på andra sätt när jag tvingas förhålla mig till något utommusikaliskt.

undefined
Det var en stor skara människor som samlats vid biografen i Hornstull i Stockholm för att ta del av världspremiären för filmen "Längtan till Áhkká"

"Längtan till Áhkká" turnerar till Luleås Bio Royal fredagen den 22/4, Folkets hus i Umeå den 23/4 för att sedan gå i mål den 29/4 under Åre Sessions. Filmen kommer kunna strömmas online senare i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!