Nicolays otroliga resa i TV4 – tappade 35 kilo

Ganska tidigt tvingades han lämna programmet. Men kampen fortsatte hemma i Eskilstuna, och under säsongsavslutningen av "Biggest loser" stod Nicolay Garcia de la Cueva stolt som en av de deltagare som tappat mest i vikt sedan säsongspremiären.

Nicolay Garcia de la Cueva från Eskilstuna blev en av deltagarna i årets "Biggest loser" som tappade flest kilon i samband med programmet.

Nicolay Garcia de la Cueva från Eskilstuna blev en av deltagarna i årets "Biggest loser" som tappade flest kilon i samband med programmet.

Foto: Skärmdump från tv4play.se

Kultur och Nöje2023-04-05 10:20

"Biggest loser" går ut på att en grupp överviktiga personer tävlar om vem som kan tappa flest kilon.

Under programmets gång har deltagarna successivt sållats ut, men att bli hemskickad betyder inte att resan varit över.

Nej, kampen för att gå ned i vikt har fortsatt i hemmet, och under måndagens och tisdagens finalavsnitt har samtliga deltagare samlats för att ta reda på vem som blivit säsongens "Biggest loser".

Nicolay Garcia de la Cueva från Eskilstuna var under säsongspremiären med sina 19 år säsongens yngsta deltagare. Med sina 132,6 kilon var han även en av de tyngsta. Redan efter ett par avsnitt tvingades han lämna programmet, men han fortsatte kämpa hemma i Eskilstuna.

Under måndagens avsnitt klev han in på scenen som en ny människa, 35 kilo lättare än vid säsongens start.

– Jag var väldigt stolt.

undefined
Nicolay Garcia de la Cueva berättar att hans mentala välmående bättrats på rejält tack vare hans nya livsstil.

Trots att hela konceptet med programmet är att deltagarna ska ges optimala förutsättningar för att gå ned i vikt berättar Nicolay att han faktiskt tyckte det var ännu lättare att gå ned i vikt på egen hand.

– Hemma hade jag mer kontroll över det vanliga livet, och bättre tillgång till andra träningsformer.

När Nicolay lämnade programmet hade han gått ned nio kilo under tre veckor.

Motiverad av sitt mål om att komma under 100 tappade han sedan ytterligare 26 kilo innan finalavsnittet. Det vittnar om en lyckad livsstilsförändring, och Nicolay delar gärna med sig av de nycklar han funnit under sin resa.

– Det främsta är att ha tålamod och disciplin. Alla resultat kommer inte på en gång.

Han säger också att det är viktigt att inte implementera för stora träningsförändringar på en och samma gång.

– Det är bättre att göra små förändringar som del av en långsiktig plan.

undefined
Nicolay Garcia de la Cueva från Eskilstuna vägde 132,6 kg vid starten av "Biggest loser"-resan. Vid säsongsavslutningen hade han gått ned till 97 kg.

Även om Nicolay inte vann tävlingen ser han sig själv ändå som vinnare tack vare sin personliga resa.

Under säsongsstarten fick han höra att han hade extremt dåliga fysiska värden och en begynnande diabetes. Vid finalen bedömdes han som helt frisk och utan någon diabetesrisk.

Men det han är mest tacksam för är sitt nya mentala välmående. Han har börjat läsa på Komvux och samtidigt utbilda sig till personlig tränare, och framtiden känns ljus.

– Jag tränar fortfarande tre till fem gånger i veckan. Och när man tränar är risken att må dåligt mycket mindre. Det är sällan jag tänker negativt nu för tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!