Att det råder en hajp kring lyxig restaurangmat just nu har väl ingen missat? Kändiskockar är vår tids rockstjärnor och matentusiaster, så kallade foodies, spenderar tiotusentals kronor på smakmenyer och resor till hajpade restauranger runt om vi världen
Visserligen gillar Katrineholms-Kurirens krogpatrull god mat, men det finns gränser för vad vi vill och kan spendera och hur långt vi kan resa när vi tjänstgör. Därför nöjer vi oss med att ta en tur till Vingåker för att testa käket på Vingåkersbornas stamlokus. Och det är ju inte fy skam.
Restaurangen Joan's är något av en institution i Vingåker, en samlingspunkt för alla. Hit går Vingåkersborna efter jobbet, när de ska på dejt, träffa kompisar, fira något eller inte orkar laga mat hemma. Krogen ligger mitt i samhället och har plats för många.
Menyn är omfattande med allt från pizza, pasta och spett till sallader och a´la carte-rätter med oxfile och ryggbiff. Dessutom har man mycket vegetariskt att välja på. På dryckeslistan finns allt från drinkar, till vin och öl, med många alkoholfria alternativ. Flera olika sorters kaffe, te och kaffedrinkar finns på menyn liksom desserter och belgiska våfflor. Det går bra att bara ta en fika på Joan's.
Atmosfären inbjudande. När vi kommer in blir vi välkomnade att slå oss ner var vi vill och informeras om att vi kan välja att beställa och betala via restaurangens app eller via servitören.
Appen är lättöverskådlig och vi bockar i ett antal förrätter, varmrätter och dryck. Men när vi ska ta nästa steg i vår order blir det stopp. Lurens skärm blir svart och vi ser bara en gul, snurrande symbol. Dessbättre får vi analog hjälp av en trevlig servitör som snabbt levererar våra beställningar.
En trivselskapande grej som Joan's gör är att servera öl och mojitos i kanna, tänkt att dela i ett sällskap. Det finns även alkoholfria alternativ. Det känns lite extra socialt och mysigt och vi tar in en kanna pilsner av märket Staropramen att dela på.
Ölet passar bra för att skölja ned förrätterna som Toast Skagen (99 kronor) och Vitlöksbröd med Joan's röra (49 kronor). Dessvärre är dessa anrättningar inga höjdare. Toast Skagen visar vara en bit stekt rostbröd, handskalade räkor ur burk, en klick kletig röra och stenbitsrom. I och för sig ska man inte förvänta sig Smögenräkor och Kalix löjrom i en rätt för 99 kronor. Med det i bakhuvudet blir det med tvekan godkänt. Vitlöksbröden är oinspirerade och består mest av några ganska torra skivor baguette.
En tredje förrätt, Carpaccio (159 kronor) bär ett fat fyllt av mör bresaola, pinjenötter och tryffelcreme. Rätten hade kunnat vara riktigt god med färsk parmesan. Nu blir det knappt godkänt eftersom tallriken är beströdd med parmesan som inte är färsk utan mer ett torrt och smuligt pulver som verkar komma ur någon burk. Den rostade brödskivan som utlovas i menyn saknas. Den kan vi i och för sig gärna vara utan, men vi känner att förrätterna denna kväll inte fått kökets kärlek.
Så när varmrätterna kommer är våra förväntningar låga. Men det visar sig att Joan's levererar bättre än det mesta vi har testat på krogarna i Katrineholm.
Allra bäst gillar vi pizzan Vegetariana (134 kronor). En rustik sak med ganska tjock botten och generöst med fyllning bestående av mozzarella och olika grönsaker. Kanske inte bakad enligt alla pizzakonstens regler, men hela patrullen är överens: den är supergod!
Även rätten Oxfilé på planka (299 kronor), är riktigt smarrig. Den serveras med bearnaise-sås bredvid, baconlindad sparris, grillad tomat. Köttet är mediumstekt, helt enligt önskemål. Mums!
Även klassisk pepparstek med klyftpotatis (gästen får välja mellan pommes, klyftpotatis eller sallad) är en trevlig kötträtt (299 kronor). Peppasåsen serveras bredvid, grönsakerna är goda och snyggt upplagda och den friterade klyftpotatisen en frasig dröm. Inga märkvärdigheter, men gott och vällagat.
Efter dessa skrovmål får vi inte plats med någon av de desserter som erbjuds. Det hade ju varit gott med en milkshake (65 kronor) eller en chokladfudgekaka (82 kronor). Men vi får helt enkelt testa dem nästa gång.
För hit kommer vi definitivt igen. Kanske i sommar för ett skönt häng på den stora uteserveringen. Men då hoppar vi över förrätterna och går rakt på pizzorna och a' la cartemenyn.