Kritiken mot Kristallen: "VĂ€ldigt skevt"

Boomen för svensk tv-dramatik Àr ett faktum. Men det kommer inte att avspeglas nÀr tv-priset Kristallen har sin gala pÄ torsdag.
–Att inte ordentligt prisa alla som gör tv-serierna Ă€r pinsamt, sĂ€ger tv-experten Mattias Bergqvist.

SVT-serien "Kalifat" har chans att vinna kategorin Ă„rets tv-drama pĂ„ Kristallengalan. Även skĂ„depelarna Gizem Erdogan och Aliette Opheim Ă€r nominerade, men nĂ„gra kategorier för regissör (Goran Kapetanovic, till vĂ€nster i bild) eller manusförfattare (Wilhelm Behrman) finns inte. Arkivbild.

SVT-serien "Kalifat" har chans att vinna kategorin Ă„rets tv-drama pĂ„ Kristallengalan. Även skĂ„depelarna Gizem Erdogan och Aliette Opheim Ă€r nominerade, men nĂ„gra kategorier för regissör (Goran Kapetanovic, till vĂ€nster i bild) eller manusförfattare (Wilhelm Behrman) finns inte. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kultur och Nöje2020-08-24 07:00

Tv-kanaler och strömningstjĂ€nster bombarderar publiken med nya tv-serier och konkurrensen om upphovspersoner beskrivs av mĂ„nga i branschen – Ă„tminstone före coronakrisen – som stenhĂ„rd.

Men nÀr det Àr dags att prisa tv-branschen pÄ Kristallen finns bara tre drama-kategorier: bÀsta tv-drama och bÀsta manliga och kvinnliga skÄdespelare i en tv-produktion.

Kategorier saknas

Mattias Bergqvist, tv-expert pÄ Spoiler alert, Expressens tv-blogg, tycker inte att Kristallen rÀcker till lÀngre.

– Absolut inte. I en tid som denna nĂ€r svensk dramaproduktion Ă€r bĂ€ttre Ă€n nĂ„gonsin Ă€r det pinsamt att det som kallas Sveriges största tv-gala inte prisar alla dem som gör detta möjligt, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Regissörer och manusförfattare stĂ„r lĂ€ngst fram i ledet, men det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga andra yrkeskategorier som ocksĂ„ borde lyftas fram. Och det borde finnas birollskategorier. Det Ă€r skandal att Gustav Lindh inte Ă€r nominerad för "Älska mig" eller att Michael Higgins inte kan vinna för sin scenografi i "VĂ„r tid Ă€r nu".

"KĂ€nns irrelevant"

Författaren och manusförfattaren Cilla Jackert ("Molanders", "Enkelstöten", "VÄr tid Àr nu") tycker att det Àr hög tid att modernisera galan.

– Det blir konstigt nĂ€r det bara Ă€r en yrkeskategori som fĂ„r ett pris. De nominerade skĂ„despelarna jobbar inte i ett vakuum. Bakom dem finns en bra produktion och jag vill hĂ€vda att publiken Ă€r intresserade av olika kreatörer i dag.

TT: Hur hög trovÀrdighet har den hÀr galan?

– Jag vill inte ta ifrĂ„n folk glĂ€djen i att vara nominerad, sĂ„ klart ska de vara glada. Men det kĂ€nns lite irrelevant. Man skulle behöva hitta pĂ„ nĂ„got för att modernisera, skapa ett nordiskt pris eller slĂ„ ihop den med Guldbaggegalan, sĂ€ger Cilla Jackert.

"Skevt frÄn start"

Tanken med Kristallen Ă€r att "belöna det bĂ€sta inom svensk television" och bakom priset finns stiftelsen ”Det svenska tevepriset", som grundades 2005 av SVT, TV3, TV4, Kanal 5, UR och branschorganisationen Film & tv-producenterna.

En Äterkommande kritik mot galan Àr dock att "det bÀsta" inte alltid Àr vad som i slutÀndan prisas, utan att nomineringsförfarande i stÀllet prÀglas av att alla kanaler ska vara representerade i de största kategorierna.

– För mig har Kristallen alltid haft liten trovĂ€rdighet just pĂ„ grund av hur den Ă€r upplagd. Det Ă€r skevt redan frĂ„n start och det Ă€r uppenbart att man delar upp nomineringarna sĂ„ att alla kanaler och produktionsbolag blir nöjda, att det finns ett "alla ska med"-tĂ€nk, sĂ€ger Mattias Bergqvist.

Fakta: Nominerade i urval

Årets Kristallen Ă€ger rum 27 augusti pĂ„ Vasateatern i Stockholm och sĂ€nds pĂ„ TV4 och TV4 Play. De nominerade Ă€r:

Årets tv-drama

"Dejta", SVT

"Eagles", SVT

"Fartblinda", TV4/Cmore

"Kalifat", SVT

"Älska mig", Viaplay

Årets kvinnliga skĂ„despelare i en tv-produktion

Aliette Opheim, "Kalifat", SVT

Gizem Erdogan, "Kalifat", SVT

Ilinca Neacsu, "Box 21", Viaplay

Josephine Bornebusch, "Älska mig", Viaplay

Julia Ragnarsson, "Fartblinda", TV4/Cmore

Årets manliga skĂ„despelare i en tv-produktion

Amed Bozan, "Kalifat", SVT

Joakim SĂ€llquist, "Box 21", Viaplay

Johan Rheborg, "Solsidan", TV4/Cmore

Johan Ulveson, "Älska mig", Viaplay

Matias Varela, "Fartblinda", TV4/Cmore

Årets dokumentĂ€rprogram

"Det svenska popundret", SVT

"Guldfeber", SVT

"Hitlers dödsdömda svenskar", TV4/Cmore

"Svenska fall", Viaplay

"Vargattacken pÄ KolmÄrden", TV4/Cmore

Årets humorprogram

"Filip och Mona", SVT

"Helt perfekt", Kanal 5/Dplay

"Leif och Billy", SVT

"Solsidan", TV4/Cmore

"Sommaren med slÀkten", Kanal 5/Dplay

Årets program

"BĂ€st i test", SVT

"Renées brygga", TV4

"Spökjakt", Kanal 5/Dplay

"Älska mig", Viaplay

Året tv-personlighet

Birgitta Rasmusson, "Hela Sverige bakar", TV4

Carina Bergfeldt. "Min hemlige bror", SVT

Erik Niva, "Premier League-studion", Viaplay

Leif Mannerström, "Sveriges mÀsterkock", TV4

Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso, "Wahlgrens vÀrld", Kanal 5/Dplay

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!