Teaterveteran gör huvudroll i UFO-film: "Fin karaktär"

På juldagen är det sverigepremiär för "UFO Sweden", den senaste filmen är av Norrköpingskollektivet Crazy pictures. I en av huvudrollerna finns Jesper Barkselius, Eskilstunasonen som flyttat till Norrköping och under 20 år jobbat på Östgötateatern. När tidningen ringer upp är det dagen efter filmens stora galapremiär i huvudstaden.

Jesper Barkselius är född i Eskilstuna, uppväxt i Kungsör och idag bosatt i Norrköping. Han är aktuell som en av huvudrollsinnehavarna i "UFO Sweden".

Jesper Barkselius är född i Eskilstuna, uppväxt i Kungsör och idag bosatt i Norrköping. Han är aktuell som en av huvudrollsinnehavarna i "UFO Sweden".

Foto: Mats Willner/Pricat/Crazy Pictures/Wepix

Kultur och Nöje2022-12-20 20:15

– Den hade allt som en galapremiär ska ha. Röda mattan var utrullad, det var fotografer och journalister på plats. Och efteråt blev det fest, säger Jesper Barkselius och fortsätter:

– Men det var egentligen första gången jag kunde se filmen med hyfsat rättvisa ögon. Tidigare har jag varit så otroligt självkritisk att det varit svårt att få en verklighetsuppfattning om den film som jag själv är med i.

Även om Jesper Barkselius karriär inte svämmar över av långfilmsroller har han skaffat sig ett gediget skådespelar-cv sedan födseln i Eskilstuna och uppväxten i Kungsör. Han har utbildat sig vid Teaterhögskolan i Göteborg och medverkat i allt från tv-serier som "Gåsmamman" till filmer som "Jägarna 2" och "Tårtgeneralen". Dessutom har under två decennier varit en del av Östgötateaterns fasta ensemble, och bor sedan länge i Norrköping med sin familj.

När det kultförklarade, Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy pictures hade premiär på sin första långfilm "Den blomstertid nu kommer" 2018 spelade Jesper en av huvudrollerna. Han berättar att han känner igen sig i Crazy pictures-grundarnas liv.

– Vi har många gemensamma referenspunkter till livet och är alla liksom lantisgrabbar från småorter.

undefined
I filmen spelar Jesper Barkselius bland annat mot Inez Dahl Torhaug, den 18-åriga skådespelerskan som till skillnad från Jesper befinner sig precis i början av karriären och som faktiskt fortfarande läser på gymnasiet i Stockholm. "Vi hittade varandra direkt efter första mötet", säger Jesper om kollegan.

I "UFO Sweden" spelar du Lennart, en av huvudrollerna. Berätta om rollen.

– Det är en fin karaktär som jag haft väldigt trevligt med, och som också fått varit med på en väldigt rolig resa. Både emotionellt men också på ett fysiskt plan. Han är ordförande i UFO Sweden-föreningen, en förening som jobbar med fakta- och bevisgrundat fältarbete kring UFO-upplevelser. Han är ganska strikt. En tillbakadragen man som lever efter spelets alla regler, men som har blivit utkastad ur forskarvärlden på grund av sitt samröre med UFO Sweden. Men så en dag kommer Denise, dottern till hans gamla kompis, och säger att hon har en grej som hon vill kolla upp. Där börjar en resa som ingen är beredd på, och där väcks ett pojkdrömshjärta till liv.

Jesper berättar att hela filmen är inspelad i och kring Norrköping. En av filmens inspirationskällor är den verkliga riksorganisationen UFO Sverige som har sitt huvudsäte i Norrköping och som har världens största arkiv för det oförklarliga.

Hur känns det nu när filmen är redo att rullas ut för massorna?

– När den för första gången blev offentlig efter förra måndagens premiär i Norrköping så infann sig ett litet vemod efteråt. De flesta tyckte att den var väldigt fin, men det är ändå alltid något som händer när saker och ting som man jobbat med ska betraktas, bedömas, granskas och synas i sömmarna.

Trots att det var en toppenupplevelse att spela in filmen berättar Jesper att det var fantastiskt att få återvända till sin vanliga tjänst som skådis på Östgötateatern när allt var färdigt. Härnäst väntar en stor bygdegårdsturné där Östgötateatern ska inkludera människorna de möter i själva showen.

– Möter vi någon som är jättebra på dragspel så kastar vi in den. Är det kanske någon som kan rappa? Perfekt, då får den också vara med. Inga gränser, inga auditions, säger Jesper Barkselius.

Låter väldigt olikt både ett stort långfilmsprojekt och att stå på scenen?

– Ja, och det är ju de här kontrasterna man lever för.

Jesper Barkselius.

Född: 1974 i Eskilstuna (48 år).

Familj: Sambo Sofie och barnen Erland, 12 och Elsie, 10.

Bor: Luddingsbo utanför Norrköping.

Yrke: Skådespelare, fast anställd vid Östgötateatern.

Aktuell: Spelar huvudrollen "Lennart" i Crazy Pictures storfilm "UFO Sweden", som har premiär på juldagen över hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!