Ebba ville byta namn till Kent-låt – fick avslag

17-åriga Ebba Nyqvist har fått avslag två gånger på sin ansökan om att få heta "Blåjeans". Nu är frågan uppe i kammarrätten. "Jämförde med att heta Cykelpump", säger hon.

17-åriga Ebba Nyqvist fick inte heta "Blåjeans".

17-åriga Ebba Nyqvist fick inte heta "Blåjeans".

Foto: Privat & TT

Kultur och Nöje2021-01-28 18:51

– Det går tillbaka till innan jag föddes när mina föräldrar diskuterade vad de skulle döpa mig till. I samma veva hade en familj döpt sitt barn till "Månstråle" och då kommenterade min mamma ironiskt att man lika gärna kan heta Blåjeans, säger Ebba Nyqvist. 

Hennes namn blev dock aldrig titeln på första låten på Eskilstunabandet Kents debutplatta. Istället föll det på Ebba. Men under uppväxten fortsatte pappan Magnus Nyqvist, som råkade vara ett inbitet Kent-fan, att prata om att dottern skulle byta till Blåjeans. 

– Eftersom han hade tjatat om det under hela min uppväxt började jag fundera på det och bestämde mig  till slut för att jag ville lägga till namnet, säger Ebba Nyqvist. 

Och så blev det. På eget initiativ skickade Ebba Nyqvist in en ansökan till Skatteverket. Två månader senare kom svaret i brevlådan: Hon hade fått avslag. Beslutet överklagades och hamnade i förvaltningsrätten där hon återigen fick ett nej. 

Nu har hon överklagat en tredje gång och väntar i skrivande stund på att kammarrätten ska ta ett beslut. 

undefined
Nu har Ebba Nyqvist överklagat en tredje gång.

– Jag är nyfiken på om de kommer med en annan motivering till varför Blåjeans inte skulle vara lämpligt som namn. Skatteverket motiverade det med att det inte är förenligt med ett namn och i förvaltningsrätten jämförde de med att heta Cykelpump, säger hon.

Ebba Nyqvist, som inte helt otippat själv är ett Kent-fan, köper inte motiveringen. 

– Det finns en hel rad andra namn som typ Nyckelpiga och Pucko som kanske inte anses vara namn men som ändå godkänts, säger hon. 

Anledningen till att Ebba Nyqvist inte fått sin ansökan beviljad handlar om en strängare namnlag som trädde kraft under 2017, berättar Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket. 

– I förarbetet till den nya namnlagen var de överens om att man ville ha god namnsed i Sverige där namn inte kunde förväxlas med ett varumärke eller väcka anstöt. Jag skulle se Blåjeans som ett klädesplagg snarare än ett namn. Samma sak gäller exempelvis möbler, färger och titlar. 

Trots det välkomnar Skatteverket Ebbas överklagan. När överklagan hamnar hos de högre rättsinstanserna får Skatteverket guidning i hur de ska förhålla sig i framtida fall. 

– När man läser namnlagen finns det riktlinjer som är väldigt tydliga. Men det här med god namnsed är jättesvårt. Det är en bedömning, och bedömningar är alltid svåra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!