Drag-drottningen Björta läste sagor för barn

Det var ett gäng förväntansfulla barn som hade samlats i biblioteket för att få höra den glittrande dragartisten Björta läsa sagor. Teatersällskapet "Bland drakar och dragqueens" har tidvis fått utstå hot och hat, men från barnen var kärleken total.

Under lördagen var det dags för bibliotekets första sagostund för året, och dragartisten Björta var på plats för att läsa högt.

Under lördagen var det dags för bibliotekets första sagostund för året, och dragartisten Björta var på plats för att läsa högt.

Foto: Jens Worning

Kultur och Nöje2023-02-05 11:40

Dragartisten Björta presenterar sig genom att sticka upp huvudet över en avskiljningsvägg. "Får jag komma ut till er" frågar hon, och när hon äntrar rummet i sin glitterkavaj och paljettskor hörs ett sorl av "åh" och "wow" från barnen. Under lördagen förvandlades Katrineholms bibliotek till en riktig glitterfest.

Dagen till ära har många barn klätt upp sig i sina vackraste prinsessklänningar och paljetttröjor. För "är inte glitter det bästa som finns?" frågar Björta, och barnen håller ivrigt med. Innan sagostunden börjar får alla presentera sig, genom att ropa sitt namn samtidigt.

undefined
Dragartisten Björta läser högt ur en bok om en trädgård som översvämmas av vatten.

Den första sagan som plockas fram ur Björtas magiska väska handlar om Lilla Björn som glömmer trädgårdsslangen på över natten och vaknar till ett hav i trädgården. Tillsammans läser de sagan och barnen ropar förtjust ut namnen på djuren de får syn på i boken.

– Det där är en pigghaj, det vet jag! säger ett av barnen förtjust.

Petter Wallenberg är grundare till "Bland drakar och dragqueens", och var också på plats under sagostunden på biblioteket.

– Barnen är alltid väldigt delaktiga. Det har också varit viktigt för oss att barnen ska känna sig sedda och få vara med i sagoberättandet, säger han.

undefined
Barnen var väldigt engagerade under sagostunden, och levde sig in i historien.

För det blev inte bara sagoläsning, utan även sång och önskeglitter, som skulle aktiveras med dans. Bland sångerna var nostalgilåten "K som i början på" från "Fem myror är fler än fyra elefanter" med, fast omskriven för Björtas favoritbokstav – "B". 

– Jag tycker det är kul att återuppliva gamla klassiker. Många barn i dag har aldrig hört dessa sånger tidigare, säger Petter Wallenberg.

undefined
Leandro Sjöstrand-Hoinard, 4 år, och mormor Catherine Hoinard, 49 var båda nöjda med sagostunden. "Vi har längtat, det var magiskt", säger Catherie Hoinard.

Under hösten har flera svenska bibliotek fått utstå hot och hat efter att de anordnat sagostunder med dragqueens. Till exempel fick en sagostund i Malmö ställas in på grund av hot. Men bibliotekschefen i Katrineholm, Anna-Karin Sjöqvist, har inte stött på några hot. Biljetterna har dock sålt som smör efter omskrivningarna i media.

– Vi har bara mötts av kärlek och glädje. Detta hjälper oss att lyfta sagan och förhoppningsvis även öka läsförståelsen bland barnen, säger hon.

undefined
Katrineholms bibliotekschef, Anna-Karin Sjöqvist, tog tillfället i akt och hade satt på sig en glittrig hatt och solfjädrar.

Björta, som utanför drag går under namnet Björn Törnblom, förvånas över kritiken som har varit.

– För barnen är det här inte konstigare än att en man klär ut sig i glittriga kläder. Jag hoppas med föreställningen att vuxna ska inspireras att läsa sagor för sina barn, och vi visar hur man kan göra det på ett roligt sätt, säger han.

undefined
Petter Wallenberg är grundare av teatersällskapet "Bland drakar och dragqueens", som turnerar i Sverige.

Petter Wallenberg har åkt land och rike runt med showen i sex år och den har alltid varit fullbokad.

– Vi har mötts av kärlek till 99 procent, men också fått vår beskärda del av hot. Till exempel har nynazister varit efter oss, men vi har aldrig ställt in en föreställning, säger han.

undefined
"Jag tycker egentligen inte om dragvärldens "bitchighet" som kan finnas ibland, särskilt i USA. Men här med barnen tycker jag att det finaste med drag får komma fram", säger "Björta", Björn Törnblom.

Han tror att hoten beror på att det saknas en förståelse för att det trots allt rör sig om en teaterföreställning. I botten handlar det om sagor, fantasi, delaktighet och gemenskap med barnen.

Under våren tror Robert Wallenberg att intresset för drag kommer att öka ytterligare, i och med att Sverige får sin egen version av "Rupauls drag race" på SVT som kommer att ledas av Robert Fux. Petter Wallenberg vet redan nu vilka som kommer att delta, men vill inte dela med sig av några namn på de deltagande dragartisterna. 

Det här är drag

Drag eller att draga innebär att man leker med könsuttryck, ofta genom att överdriva typiskt maskulina uttryck (dragking) eller typiskt feminina uttryck (dragqueen). 

Man kan också blanda olika könsuttryck när man dragar: även känt som crossdrag.

Drag är inte samma sak som att vara transperson, utan handlar ofta om konst, aktivism eller underhållning.

Källa: RFSL.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!