Brynolf & Jung gör magi av ett modernt samhällsfenomen

Brynolf och Jung har med sin magishow "Stalker" tagit landet med storm. Kritikernas enda invändning är oftast att magin på scenen blir så stark att publiken blir genuint chockad. "Det är såklart jätteroligt", säger Jonas Ljung om kritiken.

Peter Brynolf och Jonas Ljung tillhör landets mest uppskattade magiker. Under vintern besöker de Sörmland vid två tillfällen.

Peter Brynolf och Jonas Ljung tillhör landets mest uppskattade magiker. Under vintern besöker de Sörmland vid två tillfällen.

Foto: Karin Törnblom

Kultur och Nöje2022-11-16 20:30

Det började med ett gemensamt intresse.

Peter Brynolf och Jonas Ljung kommer från två skilda delar av Sverige, men började vid samma unga skede i livet att på varsitt håll intressera sig för trolleri. Framförallt det gamla TV4-programmet "Magiskt" med Hans Crispin fick de två pojkarna att oberoende av varandra bestämma sig för att magi var vad de ville ägna sina liv åt. När deras vägar till sist korsades imponerades bägge två av hur talangfull den andre var med sina magiska trick, och efter ett gemensamt och mycket framgångsrikt deltagande i de engelska tv-programmet "Brittain's got talent" och "Fool us" blev magiduon Brynolf och Ljung ett internationellt fenomen. Efter att ha vunnit silver i Fédération Internationale des Sociétés Magiques (kort och gott trolleri-VM) tog karriären fart på riktigt.

undefined
Peter Brynolf och Jonas Ljung tillhör landets mest uppskattade magiker. Under vintern besöker de Sörmland vid två tillfällen.

– Under några år jobbade vi väldigt mycket utomlands, runt hela världen, minns Jonas Ljung och fortsätter:

– Tills vi för ungefär sex år sedan började jobba väldigt mycket i Sverige igen.

Förutom att ha spelat in tre hyllade säsonger av "Street magic" i TV4 har duon rest Sverige runt med sina shower "Hokus pokus motherf*ckers!" (2016) och "Cirkeln" (2018). Inspirationen till den aktuella showen "Stalker" grundar sig i att de ville undersöka ett av samtidens märkligaste fenomen.

– I dag är alla människor så extremt tillgängliga. Vi lägger ut information om oss själva och är väldigt öppna på nätet med bilder och med vilka vi är. Alla är egentligen stalkade i dag, och alla är stalkers, säger Jonas Ljung.

– I dag tänker man inte ens på att det är konstigt att man efter att ha träffat en ny person helt enkelt kan gå in och titta exakt vad den personen höll på med för sju år sedan. Vi utgick ifrån det här temat, och undersöker i föreställningen hur långt vi kan ta det. Och vi tar det ganska långt, skrattar Jonas Ljung.

Jonas beskriver "Stalker" som mer av en interaktiv upplevelse än renodlad trollerishow.

– Det är verkligen en resa man får vara med om under kvällen, och det gör att många blir lite tagna. Det är därför vi ofta får så speciella reaktioner. Det finns sekvenser i föreställningen som leder till att hela publiken gapar helt tyst, oavsett om det rör sig om 1500 eller 700 personer.

Och Jonas Ljung är inte ensam om sin observation. I Norrländska Socialdemokraten skriver recensent Magnus Tosser om "Stalker" att: "Applåderna uteblir många gånger när publiken i stället sitter som fågelholkar och skakar på huvudet /.../ stämningen blir lidande när större delen av publiken sitter i chock".

undefined
I scenshowen "Stalker" undersöker Peter Brynolf och Jonas Ljung det faktum att alla människor idag kan förfölja varandra i sociala medier.

Hur känns det att ni med showen nått en sådan framgång?

– Det är såklart jätteroligt. Men vi har hållit på med det här projektet i över två och ett halvt år nu, och det börjar kännas lite sorgligt. Även om det är fullsatt på de flesta orterna vi besöker vet vi att vi inte kommer kunna fortsätta efter de här sista fem veckorna av turnerande, och eftersom det är en sådan liveupplevelse går det inte riktigt att spela in för tv. 

Peter Brynolf och Jonas Ljung kommer sin show "Stalker" till Lokomotivet i Eskilstuna den 18 november, samt till Rosvalla i Nyköping den 2 december. På bägge platser börjar föreställningen klockan 19.30. Biljetter finns på ticketmaster.se.

"Stalker"

Vad: Interaktiv magiföreställning

Av och med: Peter Brynolf och Jonas Ljung

Var: Lokomotivet i Eskilstuna den 18 november. Rosvalla i Nyköping den 2 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!