Tråkigt under julen? Här är 9 saker du kan göra

Har du redan blivit trött på julledigheten? Lugna puckar. Jag har samlat ihop nio saker du kan göra för att bota din tristess.

Var inte som kungen! Ta en paus från tekniken i en dag eller två.

Var inte som kungen! Ta en paus från tekniken i en dag eller två.

Foto: Bertil Ericsson/TT

Krönika2020-12-25 15:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har du kanske varit ledig i ett par dagar och inser att årets julledighet inte alls var lika kul som du förväntade dig. Vi får bara träffa de vi vanligtvis umgås med – och helst ska det inte vara fler än åtta. Det innebär att du är fast med dina nära och kära som å ena sidan säkert är supertrevliga. Men å andra sidan är vi bara människor. Så om du börjat spänna knogen under matbordet när din svärmor smaskar cornflakes under frukosten tillhör det inget annat än vanligheterna. 

Vare sig du tröttnat på sällskapet, inte har någon att hänga med just nu eller vill göra annat än att kolla på repriser av Karl Bertil Jonssons julafton har jag samlat ihop nio toppengrejer du kan göra under julen.

1. Lär dig spela schack 

undefined
Ta inspiration från "The Queen's gambit" och bemästra det gamla brädspelet.

Det har aldrig varit lika aktuellt att lära sig spela det cirka 1500 år gamla spelet med anor från det forna Indien. Med släppet av femplus-serien "The Queens Gambit" på Netflix har flera schackföreningar runt världen sett ökat intresse för brädspelet. Köp en nybörjarbok och kolla på youtube-tutorials för att planera inför framtida förnedringar av nära, kära och främmande motståndare. 

2. Tatuera dig

undefined
Det är dags att gadda sig!

Varför inte? Du kanske har hittat några snygga motiv på nätet nu när du varit hemma så länge. Varför inte föreviga snyggerierna och svetsa fast dem på kroppen? Om du skulle ångra dig senare kan du trösta dig med att typ alla har en gadd som de skäms över idag. Annars finns laserborttagning – ännu något nytt kul du kan testa på. 

3. Bli bra på att spela dart

Dart är antagligen den enda sporten du kan bli världsmästare i om du gillar att dricka läsk och hänga på den lokala pizzerian. Inte bara slipper du hålla en strikt diet – du får även tävla med en hejdundrande folkfest i bakgrunden i form av fans som ger ifrån sig gutturala vrål när du lyckas pricka rätt. Inskaffa en måltavla, slipa pilarna och börja öva!

4. Ring kommunen och fråga hur plogbilarna går i vinter

undefined
Om det blir mycket snö i vinter vill man ju ändå veta när marken börjar skaka.

Man vill ju gärna veta vilken tid pansarkryssaren till snöskyffel dundrar förbi ditt fönster på morgonen. Förbered dig för den eventuella morgonklockan genom ett snabbt samtal till din kommun. 

5. Gråt

undefined
Det är okej!

Man måste faktiskt lätta på trycket ibland. 

6. Ring dina stackars släktingar

undefined
Släkten må vara värst. Men de behöver också stöd ibland.

Ingen mår ju bra nu. Så ring dem som betyder allra mest för dig och se om du kan hjälpa till på något sätt. Kanske behöver en äldre släkting hjälp med att handla. Eller så kan det krävas så lite som ett kort litet samtal.

7. Gör Bear Grylls:ka saker i skogen 

undefined
Stormköket blev årets julklapp av en anledning.

Det våras för utomhusaktiviteter. Vantrivs du bland barr och skogsstigar är det trots allt kanske dags att bege dig ut och se vad moder jord har att erbjuda. Stormköket var ju trots allt årets julklapp. Se vad din inre Robinson Crusoe eller Bear Grylls har att komma med – ut och kolla på träd, med dig!

8. Lär dig äta husmanskosten som aldrig föll dig i smaken

undefined
Det må inte vara gott. Men det ökar ditt kulturella kapital.

Bruna brönor med fläsk, kålpudding, kalops och palt. Usch, säger du kanske. Det gör jag med. Men är det inte dags att mogna våra smaklökar så att de allra brukligaste måltiderna som går under parollen "traditionella rätter" får matstrupen att börja dansa? Jag tror det blir roligare att leva då.

9. Testa vara helt dator- och mobilfri och se om du drabbas av vansinne

undefined
Var inte som kungen! Ta en paus från tekniken i en dag eller två.

Hur många timmar snittar du på paddan eller smartphonen varje dag, egentligen? Snurra tillbaka klockan 15 år och se om du klarar av att leva som du gjorde förr.