Skärpning SVT – gör nåt åt den grabbiga tonen i Mellon!

Årets upplaga av Melodifestivalen går mot final. Och precis som vanligt har det hela utvecklats till en riktig killfest, på och bakom scenen.

De manliga stjärnorna Benjamin Ingrosso och Felix Sandman gjorde en hyllning till Ola Håkansson som mellanakt i Andra chansen på lördagen. Krönikör Catarina Nitz ser en manstung festival.

De manliga stjärnorna Benjamin Ingrosso och Felix Sandman gjorde en hyllning till Ola Håkansson som mellanakt i Andra chansen på lördagen. Krönikör Catarina Nitz ser en manstung festival.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Krönika2021-03-07 12:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På lördagskvällen avgjordes Andra chansen. Två tjejer, Clara Klingenström och Klara Hammarström och två killar, Paul Rey och Avaro Estrella vann sina dueller och därmed är finalfältet i Melodifestivalen 2021 komplett. 

Det fins inget att säga om resultatet i sig – favoriterna har gått vidare, precis som det ska vara. Men ju mer jag har sett av årets Mello, desto mer stör jag mig på att det är så himla grabbigt.

Innan någon blir förbannad och riskerar blodstörtning vill jag presentera lite hårda fakta i form av siffror som jag har roat mig med att räkna fram under de långa timmarna framför rutan. 

Vi kan börja med artisterna som har gått vidare till final. Där blir det 7– 5 till killarna. Vi har alltså Danny Saucedo, Paul Rey, Arvingarna, Anton Ewald, Alvaro Estrella, Tusse och Eric Saade i final mot Dotter, Charlotte Perelli, Klara Hammarström, Clara Klingenström och The Mamas. 

Sedan har vi låtskrivarna bakom bidragen som har gått till final. Där är det kusligt ojämnt i könsfördelningen. 33– 8 till killarna. Inget bidrag i finalfältet har enbart kvinnliga upphovsmän, ett bidrag, Dotters "Little tot" har lika många kvinnliga upphovsmän som manliga upphovsmän, fyra av tolv bidrag i finalen har enbart manliga upphovsmän och resten flera manliga än kvinnliga. 

Det här är inte lätt att komma till rätta med. Tittarna röstar fram vilka bidrag som går till final och man kan ju inte tvinga kvinnliga låtskrivare att medverka. 

Det finns dock saker att göra och i ärlighetens namn har en del har gjorts. 2014 införde SVT en kvotering när det gäller låtskrivare och sedan 2015 ska minst 50 procent av bidragen ha minst en kvinnlig upphovsman. 

Men Melodifestivalen är ju så mycket mer än själva tävlingen. Den är också ett underhållningsprogram som vänder sig till barnfamiljer och har uppemot tre miljoner tittare i varje deltävling. Programledarna och mellanakterna utgör en väsentlig del av showen. Och där styr produktionen helt själv.

Därför blir jag uppgiven när jag tittar på Mello anno 2021 och börjar räkna programledarna. Där blir det 11– 4 till killarna.

Eftersom Christer Björkman är med som programledare i alla deltävlingar kan man kanske säga att det ger min statistik slagsida, men även utan Christer Björkman blir det manlig övervikt – fem män, Oscar Zia, Anis Don Demina, Jason Diakité, Per Andersson och Måns Zelmerlöw mot fyra kvinnor, Lena Philipson, Pernilla Wahlgren, Shirley Clamp och Shima Niavarani. 

undefined
Anis Don Demina och Oscar Zia gjorde succé som programledare i årets andra deltävling i Melodifestivalen.

Även när det gäller mellanakterna blir det skevt när det är fler män bland programledarna, som i år har stått för underhållningen. Och när jag tittade på Andra Chansen höll jag på att baxna. Shirley Clamp framförde  "Min kärlek" och gjorde en duett med Christer Björkman. Sedan brakade rena rama killfesten igång med Tommy Körberg som sjöng "Stad i ljus" och en musikalisk sketch med manstunga humorkollektivet Grotesco innan grabbarna Benjamin Ingrosso och Felix Sandman gjorde en hyllning till skivbolagsmogulen, låtskrivaren och artisten Ola Håkansson. 

undefined
Shirley Clamp och Christer Björkman delade på programledarskapet i Andra chansen.

Det var inget fel på inslaget, Ola Håkansson förtjänar att hyllas för sina insatser i svensk populärmusik. Men man hade kunnat tänka sig att kvinnliga artister som har arbetat med honom, som Icona Pop eller Zara Larsson, hade fått stå för uppträdandet. 

De kan förstås ha fått frågan och tackat nej. De har väldigt lite att vinna på att förknippas med Killodifestivalen.