Risken är stor att vi får fortsätta leva tråkiga liv

Världen, som vi känner den, är visserligen alltid på väg att försvinna, men coronapandemin har skyndat på processen. Frågan är vad som händer sedan.

Om kultur- och nöjessektorn ska överleva måste publiken masa sig upp ur tv-soffan när pandemin är över, skriver Catarina Nitz i sin krönika. Bilden är från en humorshow med Carl Tillenius i Eskilstuna 2019.

Om kultur- och nöjessektorn ska överleva måste publiken masa sig upp ur tv-soffan när pandemin är över, skriver Catarina Nitz i sin krönika. Bilden är från en humorshow med Carl Tillenius i Eskilstuna 2019.

Foto: Veronica Karlsson

Krönika2020-12-04 19:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte nog med att coronasmittan skördar miljontals dödsoffer och orsakar enormt mänskligt lidande i form av sjukdom, förlust av nära och kära och/eller sin försörjning. Hela branscher håller på att raderas ut. Ofta handlar det som verksamheter kopplade till livets glädjeämnen. Som att resa, shoppa kläder och göra oss fina, äta gott på restaurang och låta oss svepas med av levande underhållning i form av musik, teater och humor.

På många områden går utvecklingen inte åt rätt håll. Det går ju inte att skylla allt på coronapandemin, men den har gjort att förändringen går så snabbt att vi inte riktigt hänger med.

Frågan som hela tiden ställs är hur världen kommer att se ut den dag mänskligheten har fått kontroll på eländet. Vi vet ju inte om våra beteendemönster har förändrats i grunden, eller om vi kommer att återgå till hur vi var. 

Klart är att väldigt mycket har eller riskerar att gå förlorat. Men också att vi har en gyllene chans att bryta destruktiva mönster. Det handlar förstås om de stora, tunga frågorna. Som att förstå hur antidemokratiska krafter arbetar och påverkar oss och att inse att klimatkatastrofen redan är ett faktum och att det krävs många och olika insatser för att vända utvecklingen.

Men vi bör också fundera på de mindre sakerna som faktiskt har enorm betydelse för de större. 

Just nu är vi många som lider av allmän uttråkning och håglöshet. Vi kan inte festa och hägna med våra vänner. Inte gå på bio, konserter, teater, humorshower eller nyårsrevy. Vi ska ju inte heller dansa i grupp, ta en restaurangmiddag eller tåget till Stockholm för en weekend med museibesök och shopping. Livet är oglamouröst och segt i soffan framför de streamade tv-serierna. 

Risken är stor att det fortsätter så. Att hela kultur- och nöjessektorn står på paus och riskerar att inte återhämta sig och en stor del av stadskärnornas butiker har klappat igen, beror bara delvis på det senaste årets totala inbromsning. Det är också del av en långsiktig utveckling.

Handen på hjärtat: hur många teaterföreställningar, livekonserter, biografer, hemmafester eller lokala butiker bevistade du 2019? Hur många timmar tillbringade du i köpcenter, i tv-soffan med dokusåpor och streamade tv-serier, eller med att nätshoppa eller surfa i sociala medier? Och hur kul var det egentligen? Man har inte roligare än man gör sig. Varken nu eller i framtiden.