När man tittar tillbaka till början av 2020 är det slående hur underbart aningslöst kulturutövare, arrangörer och publik gav sig hän åt liveupplevelser. Nu, mindre än ett år senare är det knappt man kommer ihåg hur det känns att bevista ett större evenemang.
Men under årets första dagar var det alltså business as usual. Ingen kunde föreställa sig vad informationen som WHO fick på nyårsafton 2019, om att en ny typ av lunginflammation dykt upp i den kinesiska staden Wuhan, skulle komma att innebära.
I stället gick katrineholmarna på revy. En bit in januari slog Katrineholmsrevyn till med en rolig och maffig krogshow på Safiren. Det sammansvetsade gänget visade att man klarar av att förnya sig och vara relevant för sin samtid utan att kasta ut barnet med badvattnet. Kärnan är fortfarande klassisk revy fast förankrad i lokalsamhället. Föreställningen "Den nya eran" bjöd på en massa egenproducerade sketcher och sånger och fläskiga ensemblenummer till ett supertajt revyband.
I februari vallfärdade katrineholmarna till kulturskolans mäktiga storföreställning "Genomskinlig" med flera hundra medverkande i Duveholmshallen.
Att coronaviruset börjat få allt större spridning i samhället tog sig mest uttryck i form av flaskor med handsprit här och där, och nöjeslivet rullade på. Sett i backspegeln var det kanske inte så smart och bara några veckor senare utfärdade regeringen den första restriktionen avseende allmänna sammankomster. Ett publiktak på 500 personer infördes och snart sänktes det till 50 personer.
En lång räcka evenemang flyttades fram och ställdes in. Symfoniorkesterns utsålda show "Queen i concert" med Katrineholms kammarkör och sångaren Magnus Bäcklund ligger på is och Tommy Körberg och Weeping Willows fick ställa in sina sommarkonserter på Ericsberg.
I stället började artister och arrangörer göra föreställningar som streamades till publiken. Ett exempel var Katrineholms musikklassers avgångselever, som i samarbete med tidningen livesände sin avslutningskonsert med mellostjärnan Boris René. Nästan 1 500 såg showen i datorn, mobilen eller läsplattan.
Framåt sommaren hade kulturutövarna och arrangörerna hittat nya sätt att möta publiken i fysisk form. Snart började coronasäkra konserter och teaterföreställningar arrangeras. Bland annat fixade Stora Djulö herrgård flera "After beach"-kvällar med levande musikunderhållning av lokala partyband som Ronachs kapell och Vaert.
Det fortsatte även under hösten. Små, intima föreställningar med max 50 personer i publiken blev kanske ingen lysande affär för arrangörerna, men erbjöd publiken fantastisk kultur och underhållning. Som till exempel Katrineholms riksteaterförening som bokade "Ett drömspel" med 123-Schtunk, och musik- och standup-föreställningen "Greatest hittills" med Ronny Eriksson.
Katrineholms fria teatergrupper Teater Orka och Teater K levererade också. Teater K gav musikteaterföreställningen "Livskrisen" i Turbinen. Teater Orka uppträdde digital form i en rolig och träffsäker parodi på ett Google Meet-möte på en arbetsplats.
Men just som kulturlivet hittat formen tog smittan fart igen och den 24 november tog regeringen beslut om att sänka gränsen för allmänna sammankonster till åtta personer.
Året slutade med att publiken fick krypa tillbaka till tv-sofforna överleva både advent och Lucia utan levande Lucialtåg och julkonserter.