– Jag valde tidigt i min karriär att det är mitt ämnesområde, säger Mari Rantanen.
Hon berättar att hon som ung konstnär i slutet på 1970-talet blev provocerad av att det i konstkretsar ansågs att ämnen som döden och ångest var mer värda än sådana som är positiva.
– Varför är det mer värt än att känna sig glad och lycklig? Någon måste ju vara den som jobbar för det positiva!
Vi träffas i Katrineholms konsthall ett par timmar innan det är dags för vernissage för hennes utställning "Bra vibrationer" som kommer att visas till den 6 augusti.
Mari Rantanen är född och utbildad i Finland. Hon har i många år bott och verkat i New York, och Stockholm, bland annat som professor vid Kungliga konsthögskolan.
Hon är känd för sitt måleri i ljusa, starka färger som rosa, lila, guld och limegrönt och för sina symmetriska och repetitiva mönster.
– Målningarna jag visar här är från de tre sista åren. Jag jobbar ofta i serier. Jag tänker mig att en målning är en scen och att färger och former är skådespelare. Bildrerna ser jag som olika akter i varje föreställning, säger Mari Rantanen.
Många har kanske sett hennes verk utan att veta vem som ligger bakom. Mari Rantanen har samarbetat med Ikea och gjort den konstnärliga gestaltningen i en av uppgångarna vid Odenplans pendeltågsstation.
Och så var det där med titeln. Den har Mari Rantanen lånat från en biografi om en av hennes favoritkonstnärer, Mary Hailmann.