Ett underjordiskt nätverk har tagit plats i Katrineholm

Nätverkande svampar och tjejer med attityd - i Sara Nilssons konstutställning faller bitarna på plats till en märkvärdig helhet.

I förgrunden ses skulpturen "Förbindelse" som är gjord av papier mache som slipats och målats.

I förgrunden ses skulpturen "Förbindelse" som är gjord av papier mache som slipats och målats.

Foto: Catarina Nitz

Konst2020-06-02 18:39

"Det underjordiska nätverket" är titeln på sommarens stora utställning i Katrineholms konsthall med den värmländska konstnären Sara Nilsson. 

Skulpturer, målningar i akryl och ett gigantiskt collage i trendiga och samtidigt tidlösa pastelltoner, gestaltar människans i relation till naturen. I verken blandas ofta olika skalor och mönster och färger repeteras. En skulptur som vid första anblicken kan verka liten och aningen blek i färgen, framträder tydligare och pockar på mer och mer uppmärksamhet ju längre man tittar på den. 

undefined
I förgrunden ses skulpturen "Förbindelse" som är gjord av papier mache som slipats och målats.

Skulpturerna är det Sara Nilsson lägger mest tid på när hon arbetar. 

– Jag gillar att kombinera skulptur och måleri, skulpturerna är gjorda i papper, på slutet kan jag måla på dem med akrylfärg på samma sätt som på bilder, berättar hon. 

Skulpturerna föreställer ofta unga kvinnor och många ger uttryck för en framåtrörelse.

undefined
Sara Nilssons skulpturer och bilder föreställer ofta unga, målmedvetna kvinnor. Konstnären tänker att de är aktiva i miljörörelsen och hämtar styrka och inspiration i skogen.

– Det finns en sorts kraft och framåtanda i dem, de har en framtidstro och verkar för naturen, säger Sara Nilsson.

Figurerna är placerade på podier som har målats i olika block i en genomgående pastellig färgskala. Sara Nilsson tänker att det är som stenformationer. 

En av skulpturerna är i en större skala. Den skiljer även ut sig genom att den är tillverkad i bio-composit av en robotskrivare. 

– Det är den första jag har gjort med den tekniken, det är under produktutveckling, säger Sara Nilsson.

undefined
Sara Nilsson har inspirerats av svamparnas inre, eller undre värld. Det man ser, själva svampkroppen, är bara en liten del. Resten är något som kallas mycel eller mykorhiza och är ett stort nätverk.

Utställningen öppnar torsdag den 4 juni och pågår till den 8 augusti. På grund av coronapandemin hålls ingen vernissage.

Karta: Katrineholms konsthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!