Hundcoachen från TV4 kommer till Katrineholm

Fredrik Steen är hundcoachen med hela svenska folket och de flesta känner honom som den populära hundexperten i TV4:s Nyhetsmorgon. Nu kommer han till Katrineholm och för tidningen berättar han om typiska fel hundägare gör.

Hundcoachen Fredrik Steen kommer till Katrineholm.

Hundcoachen Fredrik Steen kommer till Katrineholm.

Foto: Andreas Lundberg

Katrineholm2024-04-01 19:58

Fredrik Steen är född och uppvuxen i Tullinge, söder om Stockholm. Hans hundintresse väcktes tidigt och han har inte levt en enda dag i sitt liv utan två eller flera hundar.

– Jag älskar att föreläsa och "prata hund”, och jag vet att väldigt många hundägare gärna vill prata och fråga mig saker, säger Fredrik Steen om idén till föreläsningen "Är du din hunds bästa vän?", som nu är inbokad i Tallåsaulan i Katrineholm, på torsdag den 4 april.

Men först ska han till nyöppnade Arken zoo-butiken, som den 1 februari slog upp sina portar i Katrineholm, efter att ha köpt Djurmagazinet, som ligger mittemot Ica maxi.

– När det blev bestämt att jag skulle till Arken zoo:s invigningsfest samma dag så tänkte vi "ja men va tusan, när vi ändå är där ska vi inte göra en föreläsning då också”, berättar Steen. 

undefined
Hundar som tigger vid matbordet. Är det ett inlärt beteende? "Hundar gör bara det den får fördel i att göra. Det är en bra grundregel. Tigger hunden vid bordet, då är det bara för att hunden fått fördel i att tigga vid bordet. Så enkelt är det faktiskt", förklarar Fredrik Steen.
undefined
Hundcoachen Fredrik Steen kommer till Katrineholm.

Fredrik Steens föredrag kommer i huvudsak handla om relation och kommunikation mellan hunden och hundägaren, men även om vilken typ av förhållande man bör ha med sin hund. Han berättar att han även kommer att prata om likheter, men också olikheter, mellan människor och hundar. Samtidigt som han även kommer ge tid till att svara på frågor och ge sina bästa tips och råd.

Vad är den vanligaste frågan du får?

– Den vanligaste frågan eller frågorna jag får är sannolikt hur man ska göra för att få till bra och lugna hundmöten, och skällande hundar i en mängd olika situationer. Men även om dessa frågor är vanligast brukar det vara en härlig bredd på frågor och funderingar, säger han.

Om man som hundägare förlorar kontrollen över sin hund, vad ska man göra då för att få tillbaka kontrollen?

– När hundägare känner att man tappat kontrollen på sin hund, vilket många gör, så är det viktigt att dels ta det lugnt och låta det ta lite tid. Träna på en sak i taget och inte allt på en gång, samt jobba väldigt mycket på att lära hunden att det lönar sig att vara kommunikativ med sin ägare.

Fredrik Steen berättar att fem minuters träning om dagen brukar ge otroliga resultat bara på någon vecka.

– Det låter kanske otroligt, men det är inte mindre sant för det, säger han.

undefined
"Har man en hund som hoppar på människor är det viktigt att hjälpa hunden innan den hoppar, med att belöna – istället för att ropa "ner” när hunden hoppar. Att förekomma, att visa och lära är melodin", säger Steen om hundar som hoppar.

Hundcoachen, som bland annat arbetat som lärare och instruktör på polisskolan och Rikskriminalpolisen, berättar att hundar som skäller är ett speciellt problem där lösningen är olika från fall till fall.

– Hundar skäller, men de kan skälla i förväntan, i stress. i rädsla och så vidare.

Ska man alltid säga åt en hund som skäller att den ska vara tyst. Eller ska man ignorera beteendet?

– Många gånger ska man inte fokusera och tänka på att träna bort ljudet, utan istället träna på det som skapar dessa känslor i hunden. Då kommer hunden att tystna. Detta är ett vanligt fel hundägaren gör många gånger. Man försöker lära hunden att ”bara vara tyst”, men gör inget åt orsaken. Då blir man ofta orättvis mot hunden med dåligt resultat som följd.

Ett annat vanligt problem är att få sin hund att gå fint i koppel.

– Att gå fint när man möter andra hundar bygger på relation, på kommunikation, på det jag kallar bestämmanderätt. Sen behöver man göra lite smarta övningar på det.

Hur får man en hund att sluta hoppa?

– Har man en hund som hoppar på människor är det viktigt att hjälpa hunden innan den hoppar, med att belöna – istället för att ropa "ner” när hunden hoppar. Att förekomma, att visa och lära är melodin.

undefined
Fredrik anser att om din hund ser dig som världens bästa vän så är det lösningen på nästan alla problem. För att du och din hund ska ha en framgångsrik kommunikation så är en bra relation ett måste. Det och mycket mer handlar föreläsningen om.
Fakta

Namn: Fredrik Steen.

Ålder: 52 år.

Född: Tullinge, söder om Stockholm.

Meriter: Fredrik har utbildat ett stort antal hundar i flera discipliner och på olika nivåer både nationellt och internationellt. Genom åren har han lyckats få fram ett antal champions, tjänstehundar och fina familj- och tävlingshundar, och tävlat VM med egen hund. Fredrik är även utbildad domare för både bruksprov och utställning. Utöver det har han arbetat som lärare och instruktör för polisskolan och Rikskriminalpolisen där han utbildade nya polishundförare, fortbildade polishundsinstruktörer, samt skrev en del av polisens egna utbildningsmaterial.

Källa: www.fredriksteen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!