Unik inblick i firandet i källarlokalen

I ett buddistiskt tempel nere i en källarlokal i Katrineholm firades det kinesiska nyåret traditionsenligt. Katrineholms-Kuriren var på plats under lördagen för att hänga med i festligheterna.

Drakens år infaller.

Drakens år infaller.

Foto: Olle Peterson

Katrineholm2024-02-12 19:55

Klockan närmar sig 13-tiden när Katrineholms-Kurirens reporter knackar på dörren intill en källarlokal i Nävertorp. Det är lördag den 10 februari vilket betyder att "drakens år" inleds. Det är den kinesiska nyårsdagen.

Det kinesiska nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket är mellan 21 januari och 20 februari. I Kina och i många andra länder i Asien, använder man månkalendern. 

undefined
Bönrummet.

Längre in i templet är det väldigt fint dekorerat i asiatisk stil. Längst in är ett stort bönrum, med rökelse, asiatiska majblommor som blommar vid den här tiden på året.

– När det är nyår och nyårsdagen så brukar många buddhister gå till tempel för att be om god hälsa, lycka och välgång för det nya året. Det är därför många kommer hit idag och tänder rökelse och ljus, men även offrar lite mat och frukter och tänker på sina far- och morföräldrar. Det är en tradition att man träffas och umgås och äter typisk traditionell mat, säger Mai Du, som bjudit in tidningen till firandet.

undefined
Mai Du berättar om nyårsfirandet.

Vad är det för mat?

– Det heter "Banh tet" och innehåller klibbigt ris, mungbönor, kokos, vita och röda bönor som är inrullade i bananblad från träden. Till efterrätt äter vi "Banh cam". Det är ett bröd gjort av klibbrismjöl och kokosmjöl till degen och även kokos och sesamfrön med samma fyllning i. Det är tradition och något man måste äta under nyårsdagen, berättar Mai Du.

När vi står och pratar kommer ett tiotal personer in i rummet. Totalt gissar Mai Du att det kommer att komma minst 80 personer för att fira. Många är finklädda i sina traditionella dräkter. Alla pratar och är glada. Vissa går fram och ber, medan andra bara umgås. På bordet finns flera röda kuvert och mandariner. Det är en buddhistisk munk som gästar nyårsfesten som tagit med sig gåvorna, för att dela ut som gåva till alla som besöker.

undefined
Munken har rest hela vägen från Göteborg för den här dagen.

– Det brukar vara en påse med pengar och lite frukt som munken delar ut. Det är som istället för en julklapp. Det är en symbol för lycka och tur till det framtida året. Det röda kuvertet betyder just tur och lycka, förklarar hon.

I många länder i Asien är nyårsafton det viktigaste tillfället för familjen att träffas. Då åker alla hem och äter middag. Traditionen är så stark att det leder till trafikkaos varje år.

– Det är nästan hela Asien som firar den här dagen. Det är jättestort.

undefined
Det röda kuvertet är en gåva från munken till alla som besöker templet. Det symboliserar lycka och nytt hopp.

Precis som i övriga världen tänder man fyrverkerier på nyårsafton, men firandet pågår sedan i 15 dagar till.

– I Vietnam har man fyrverkerier, men det får man ju inte längre ha här i Sverige. Det är ju endast på nyårsafton.

Den buddhistiska föreningen är nystartad sedan i september. Syftet är att bevara kulturen från Vietnam, som de flesta i föreningen härstammar ifrån. Men kulturen och föreningen, beskrivs vara för alla asiater, för att kunna föra traditionerna vidare till den yngre generationen.

undefined
På bordet står rökelse och ljus tillsammans med massor av blommor.

Dagen i Katrineholm inleddes med en böngrupp på morgonen tillsammans med den gästande buddhistmunken. Då både ber gruppen och mediterar samt önskar varandra ett bra år och god hälsa.

Vad är det bästa med den här dagen?

– Det är att man träffas och umgås med alla nära och kära. Det är ett tillfälle där man träffar människor som man kanske inte i normala fall träffar lika ofta, säger Mai Du. 

undefined
Från vänster: Lien, Ngoc, Dong, Phuoc, nunna, munk, Oscar, Phuong, Quyen, Thuy och Ngoc.
Det kinesiska nyåret

Det finns tolv djur i den kinesiska kalendern, som ger sitt namn åt åren i en tolvårig cykel där råttan är först och draken har plats fem. Varje djur är dessutom kopplat till ett av de fem elementen metall, trä, vatten, eld och jord. Detta ger totalt 60 olika kombinationer, alltså en 60-årscykel.

År 2024 är trädrakens år. Draken anses symbolisera lycka, rikedom och styrka.

Här är de kommande fem årens djur:

2024 Drakens år

2025 Ormens år

2026 Hästens år

2027 Fårets år

2028 Apans år

Källa: Nationalencyklopedin, scmp.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!