Katrineholmsveterinären ger ut barnbok om hundar

Katreineholmsbördiga Angelika Weber arbetar till vardags som veterinär. Nu gör hon sin författardebut med barnboken "Här kommer Sockan" som ska inspirera hundintresserade barn.

Angelika Weber, författare av boken "Här kommer Sockan", en informativ bok för barn om hundägande.

Angelika Weber, författare av boken "Här kommer Sockan", en informativ bok för barn om hundägande.

Foto: Privat

Katrineholm2021-06-22 18:35

– Projektet började i höstas, goda vänner till oss har två hundtokiga pojkar. De bestämde sig för att göra slag i saken och skaffade hund. Jag letade efter bra böcker för de två barnen. Men hittade ingenting. Då bestämde jag mig för att själv skriva en bok, säger Angelika Weber.

Enligt Angelika finns det en uppsjö av böcker som förklarar hur man ska träna sin valp. Dock är det tung litteratur för ett barn att plöja sig igenom. Boken "Här kommer Sockan" handlar om Theodor som får sin första hund. Längs vägen får läsaren lära sig viktiga tips och trick över hur man ska lyckas med sin valp.

– Dels är det handfasta tips, men utan pekpinneanvisningar, över hur man tränar in olika trick och kommandon. Hur man förbereder sig inför att få hem en valp, hur det känns att ha hund helt enkelt. Tar man vara på de första månaderna när valpen är lätt att forma får man mycket gratis senare, säger Angelika Weber.

Fenomenet med pandemihundar är ett faktum. Aldrig har det varit ett sådant hårt tryck på kennlar som nu. Detta gör det ännu viktigare att fostran sker på rätt sätt, berättar Angelika Weber.

– De flesta skaffar hund för att barnen vill, men man måste vilja det själv också. Har barnen en bok som de kan hitta inspiration i underlättar det den första tiden. Det är lite det som är tanken, att informationen ska vara lätt att ta till sig för en yngre målgrupp, säger Angelika Weber. 

En vanlig miss ovana hundägare gör är att de inte tänker på att valpen kommer att bli en fullvuxen hund. Detta gör att problem kan uppstå senare under valpens liv.

– En hund ska aldrig vara något impulsköp, man måste vara förberedd på att lägga ned den tid som krävs. När valpen växer blir den starkare, får mer energi och ork. Det är då problem kan uppstå, om man inte är redo för det. Det blir som att skaffa ett barn till, säger Angelika Weber.   

Planen för Angelika Weber är att boken "Här kommer Sockan" ska vara den första boken av fyra. Sockan är en Dansk-svensk gårdshund, en ras som lätt kan blandas ihop med Jack Russel, berättar författaren. 

– Man kommer att få följa med längs hela uppväxten och alla utmaningar. Tanken är att erbjuda barn chansen till att få en glädjefylld relation mellan barnet och hunden, säger Angelika Weber. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!