Kommunen storsatsar – vill göra stället mer attraktivt

Efter 30 år – nu satsar kommunen stort på att göra kulturhuset Ängeln mer attraktivt och inkluderande. Ja, faktum är att besökarna ska lockas in i huset, redan på långt håll. "Många känner sig lite vilsna", säger Anna-Karin Sjökvist, verksamhetschef på kulturförvaltningen.

Anna-Karin Sjökvist, verksamhetschef på kulturförvaltningen i Katrineholms kommun berättar om Kulturhuset Ängelns visionsskiss.

Anna-Karin Sjökvist, verksamhetschef på kulturförvaltningen i Katrineholms kommun berättar om Kulturhuset Ängelns visionsskiss.

Foto: PE-Arkitektur / Olle Peterson

Katrineholm2024-04-17 16:35

Nyheten i korthet

  • Kommunen i Katrineholm planerar en omfattande renovering av Kulturhuset Ängeln för att göra det mer attraktivt och inkluderande.
  • Målet är att skapa en mer inbjudande miljö för besökare, med särskilt fokus på barn och unga. Renoveringen inkluderar en öppen, enhetlig yta och mysiga läsplatser för barn.
  • Verksamhetschefen, Anna-Karin Sjökvist, framhåller att denna storsatsning är i linje med kommunens plan att fokusera på barn och unga. Projektet väntas ta omkring tre år att genomföra.

Kulturhuset Ängeln i centrala Katrineholm, som har ungefär 500 besökare i snitt om dagen, har sedan 1989 sett ut på samma sätt. Med vissa mindre förändringar.

Vid entrén möts man i dag av ett kafé, format som en halvmåne. Men hoppar vi in i tidsmaskinen så kan vi om tre år i stället mötas av en gradängtrappa, med ett stort träd i mitten, som ska föreställa "kunskapens träd". En öppen, enhetlig yta och dessutom med ett skofritt område med en mjuk matta, där det kan finnas små kryp-in och mysiga läsplatser för barn.

undefined
PE-Arkitektur har tagit fram ett förslag på en visionsskiss för Kulturhuset Ängeln.

I alla fall om man ska tro visionsskissen som kulturförvaltningen tagit fram.

Anna-Karin Sjökvist, verksamhetschef på kulturförvaltningen i Katrineholms kommun, möter Katrineholms-Kuriren där.

– Utifrån kommunplanen som pekar ut en riktning att fokusera på barn och unga och utifrån barnkonventionen, som blivit en lag i Sverige så insåg vi att antalet kvadratmeter i huset för barn och unga är mycket mindre än för vuxna. Så ett mål är att skapa en större yta för barn och unga, säger Sjökvist, när vi har slagit oss ned i ett grupprum.

undefined
"Något som vore bra för synskadade är om det fanns något litet lätt ljud på utsidan så man hör var entrén är. Vi har en väldigt tydlig markering i marken utanför, men vi behöver komplettera det med ljudstöd. Likadant ska skärmarna där man lånar böcker ha ljudstöd också", berättar Anna-Karin Sjökvist.

Målet är att skapa en kreativ miljö som ska stimulera fantasin och språkutvecklingen för barn och unga, men det ska även vara en plats där man lätt kan komma in med barnvagn och kunna ha barn som kryper på golvet.

– Man ska bli sugen på att vilja gå in i huset redan när man går på utsidan av huset, berättar Sjökvist.

Ska det renoveras utomhus också?

– Det finns önskemål om det. Vi skulle vilja att redan när man kliver av tåget ska man få en indikation om var Kulturhuset Ängeln finns och vid Maestro ska man kunna se på fasaden var det ligger. I dag kan vi uppleva att det är ganska mycket persienner och insynsskydd. Det vill vi plocka bort så man ser att det pågår en verksamhet, säger hon.

Hur upplever besökarna Kulturhuset Ängeln i dag?

– Vi har fått till oss att det är ganska rörigt när man kommer in. Det är mycket ljud och väldigt mycket intryck. Många känner sig lite vilsna. Det är svårt att hitta. Även den här ljusgården, så kallade torget, känns väldigt stort och många upplever att det känns lite läskigt att gå fram till disken. Så vi behöver sänka trösklarna så att det ska kännas välkomnande.

undefined
PE-Arkitektur har tagit fram ett förslag på en visionsskiss för Kulturhuset Ängeln.
undefined
PE-Arkitektur har tagit fram ett förslag på en visionsskiss för Kulturhuset Ängeln.
undefined
Skissen visar även att man vill skapa fler studieplatser och erbjuder även kurslitteratur att låna för studenter samt mötesplatser för både unga och äldre, vilket speglar dess roll som en öppen plats för lärande, kreativitet och gemenskap.
undefined
Så här ser det ut på Kulturhuset Ängeln i dag.
undefined
PE-Arkitektur har tagit fram förslag på hur barnavdelningen kan se ut.
undefined
Vid Kulturhuset Ängelns entrén möts man i dag av kaféet.
undefined
Anna-Karin Sjökvist, chef på Kulturförvaltningen, berättar att det finns olika förslag på var kaféet kan placeras. "Ett förslag är att det är mer centralt i huset, vid torget. Ett annat förslag är att det skulle ligga närmare konsthallen och det tredje förslaget är att det skulle ligga ungefär där det ligger idag, fast att man vinklar det lite mer åt ljusgården på höger sida", säger hon.

Anna-Karin Sjökvist förtydligar att allt bygger på politiska beslut och ligger till grund för hela utvecklingen tillsammans med fastighetsägarna KFAB som är med och äger processen.

– Just nu ligger förslaget hos fastighetsägaren. I skissen föreslår de också vad som ska göras och i vilka etapper. Sen har vi också tagit fram kostnader för det, säger hon om arbetet som kan väntas ta runt tre år att genomföra.

I visionskissen är det tydligt att man fokuserar mycket på att golv, väggar och belysning ska hålla en enhetlighet och ge en harmonisk känsla. Anna-Karin Sjökvist betonar vikten av att skapa en välkomnande miljö för alla besökare, oavsett bakgrund eller behov. 

– Temat på barnavdelningen skulle kunna vara enligt det här förslaget att man ska kunna krypa in i saker, att det ska vara lite spännande och mysigt uppe bland takåsarna. Det ska föra tanken till "Karlsson på taket", "Den lille prinsen" eller "Villa Villekulla".

Skissen föreställer också färgskalan inom platsvarumärket, "Fogelstablå", utifrån Fogelstadgruppen i Julita.

– Den blåa färgen kan man ha i bokhyllorna och golvet ska vara enfärgat.

Karta: Kulturhuset Ängeln
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!